Una a una i buscant la màxima precisió, les cinc campanes de bronze han tornat al seu lloc original. JUDITH GIFRÉ "He vingut a fer fotos. És un record que sempre quedarà d'aquesta diada, no? La restauració ha costat 120 mil euros, i s'ha pagat, tal com es va finançar la basílica al segle XIV, amb aportacions dels particulars. S'han ajustat els mecanismes que les fan sonar, i s'ha restaurat l'espadanya, l'estructura que les sostè, que es va construir provisionalment l'any 1902. FRA VICENÇ responsable de l'arxiu "Tot això, semblant a aquesta, estava construït al costat d'aquest campanar d'aquí. Al voltar les campanes el campanar es movia. Llavors, per consolidar-lo, van dir: treiem les campanes, les posem més endins, es podran fer servir i llavors es consolida el campanar." PAU VENDRELL, arquitecte "Amb les campanes fora i mentre es restauraven els jous hem estat restaurant tota l'obra de l'espadanya en si. Per reduir les fisures que tenia. Hem procurat seguir el mateix patró per mantenir una mica l'aspecte original. La campana més antiga és la Vedada i data del segle XVII; la més nova, l'Assumpta, es va fer l'any 1850. El proper diumenge les campanes de Santa Maria de Mar tornaran a repicar.

Unes campanes que sonen en do, re#, mi, si i do

De major a menor, les campanes de bronze de l’església de Santa Maria del Mar són  l ‘Assumpta (995 kg), la Conventual (675 kg), la Maria Salvatella (260 kg), l’Andrea (210 kg) i la Vedada (106 kg) i

Les campanes s’han portat en un taller especialitzat en metalls i s’han efectuat les tasques de neteja, una restauració que no ha estat agressiva i que ha permès mantenir la pàtina original

A més, els badalls, els martells i tots els aspectes de sonorització són nous, així com els jous, que abans eren de ferro i ara són de fusta per facilitar-ne la mobilitat.

L’espadanya: el pes del bronze

Construïda l’any 1902, l’espadanya era una estructura que havia de ser provisional però que ha resultat ser definitiva. El totxo estava agafat amb ferro i, en rovellar-se, va començar a partir el totxo i hi havia el perill que les campanes caiguessin als terrats. Per això, més d’un segle després mossèn Albert Tauler ja va alertar de la necessitat de la restauració, una tasca que va continuar el rector Ignasi Marquet, mort el passat 1 de gener.

Les tasques de restauració han maldat per mantenir l’aspecte original i, tant en el totxo com en la pedra, s’ha procurat seguir el mateix patró de mamposteria que hi havia de l’espadanya.

Restauració popular

La restauració ha costat 120.000 euros i s’ha pagat amb aportacions ciutadanes, tal com es va fer l’església, pedra a pedra, al segle XIV. Però encara falten 27.000€ per recollir, i per el proper 25 de gener a les 20.30 del vespre es celebra un concert benèfic per la restauració que comptarà amb l’actuació de Marina Rossell i la Coral Sant Jordi.

Salvades dels robatoris durant la Guerra Civil

En moltes esglésies de la ciutat, les campanes van desaparéixer durant la Guerra Civil però a Santa Maria del Mar, igual que a Sant Pere de les Puel·las, tot i que es va cremar l’església, les campanes es van quedar. La hipòtesi és que, a l’església del barri de la Ribera, com que l’estructura que les sostè està situada a la segona coberta, van passar desapercebudes.