Els diversos grups municipals han explicat que el govern ha acceptat la majoria de les al·legacions al pla. El regidor del PP Roberto Bolaños ha destacat la importància de les desafectacions, especialment les del carrer de Jorba; aquesta via podrà preservar una trentena de cases afectades per l’obertura d’un eix paral·lel a Gran de Sant Andreu que no acabarà tirant endavant. També s’ha desafectat l’illa de cases compresa entre els carrers de la Riera de Sant Andreu, Renart, i Pons i Gallarza.

A banda del PP, els vots del qual ja garanteixen l’aprovació del pla, també s’hi suma UxB. Els republicans també hi han introduït esmenes que han estat acceptades. Assumpta Escarp, del PSC, ha dit que el seu grup ha participat en la negociació amb els veïns, i que de les 300 cases afectades inicialment, només se n’enderrocarà una desena.

ICV-EUiA està pendent de la resposta del govern a les seves al·legacions, que van en la línia de les demandes dels veïns. Els ecosocialistes consideren que encara hi ha marge de negociació.

Els veïns, satisfets

El president de l’Associació de Veïns de Sant Andreu de Palomar, Genís Pasqual, ha explicat a BTVNoticies que s’han aconseguit bona part de les al·legacions al pla inicial de l’Ajuntament. La darrera proposta de l’Ajuntament incorpora diverses desafectacions. Per exemple, dels carrers de Rubén Darío, Sòcrates, Servet, Dragó, Neopàtria, Ignasi Iglésias i Renart. En tots aquests carrers s’hi havia previst expropiacions, algunes amb enderrocs parcials o totals d’algunes finques.

L’Associació de Veïns continua treballant perquè s’hi incorporin dues reclamacions. Una és que volen que es mantinguin com a interès patrimonial dos patis particulars del carrer de Grau. I, en segon lloc, reclamen que siguin els veïns afectats del carrer d’Agustí Milà els qui marquin els terminis per ser expropiats.

Els veïns de Sant Andreu s’oposaven al pla perquè consideraven que el pla protecció del casc antic era insuficient. Van crear una coordinadora que aplegava una quarantena d’entitats contràries al pla. El proper dijous, 24 de gener, s’aprovarà el pla del nucli antic de Sant Andreu en la Comissió d’Urbanisme, i després haurà de passar pel ple i per la Comissió d’Urbanisme de la Generalitat.