El número més afortunat de la jornada ha estat el 30875, que ha caigut a Alacant, Ponferrada i Alcorcón i està dotat amb dos milions d’euros de premi. Els afortunats, no obstant, en cobraran realment 1.600.000 euros ja que, per primera vegada, l’Estat se n’emporta una cinquena part.

L’administració número 26 del barri de la Salut de Badalona ha venut una sèrie completa del segon premi per valor d’un milió d’euros. El número premiat, el 46674, també ha repartit dècims per valor de 100.000 euros a Sant Andreu de la Barca i Figueres.

Al saló de les Loteries i Apostes de l’Estat s’han repartit, a més, 12 premis de 14.000 euros la sèrie. Una part de dos dels tercers premis han caigut a Barcelona: dècims del número 16781 s’han venut a la plaça d’Urquinaona i dècims del 45916, al barri del Clot. Cada dècim d’un tercer premi té un valor de 1.400 euros. El municipis de Sant Celoni i Sant Feliu de Llobregat també han repartit dècims dels tercers premis.

Hisenda s’emporta el 20% dels premis grans

“El Niño” del 2013 és el primer sorteig al qual  s’aplica la nova fiscalitat en matèria de loteria: tots els premis superiors a 2.500 euros seran gravats amb un 20%. La imposició l’aplicarà la mateixa organització del sorteig, però en quedarà constància en la declaració de la renta dels beneficiaris.

Amb el nou impost, no es veuen alterades les probabilitats d’emportar-se un premi, però si la quantitat que hom podria guanyar, que es veu reduïda en un 20%. Amb aquesta nova mesura, el Govern espanyol espera ingressar 824 milions d’euros en els propers dos exercicis. A banda d’aquest impost, que s’aplica directament sobre els premis, l’Estat percebrà un 36% del total de la recaptació, un 6% més que l’any passat.

Un sorteig centenari

La rifa de Reis és un sorteig extraordinari des de l’any 1941, però, segons una investigació recent, es té constància que se celebra des de finals del segle XIX. Els anys 40, el dècim valia 15 pessetes, en comptes dels 20 euros actuals (3.300 de les antigues pessetes). No va ser fins als anys 60 que es va adoptar el nom de “Sorteo del Niño”.

Barcelona és la segona ciutat més afortunada en la història del sorteig, després de Madrid: el primer premi ha caigut 27 vegades a la capital catalana. Enguany s’han consignat més de 600.000 bitllets a Catalunya per un valor de 127 milions d’euros. L’any passat, el primer premi va caure íntegrament a dos poblets de Sòria.

A diferència de la grossa de Nadal, el sorteig del 6 de gener dura només mitja hora. Això, i la diferència de premis que es reparteixen a cada sorteig, fa que avui no es generi tanta expectació com el 22 de desembre. El sorteig de Reis reparteix 840 milions d’euros, una tercera part del que reparteix la grossa de Nadal (2.520 milions d’euros).