El darrer escàndol de corrupció de l’era dels governs de Jordi Pujol afecta dos exalts càrrecs de la conselleria de Treball i diversos militants d’UDC, a més de l’empresari andorrà Fidel Pallerols i la seva dona, María Cruz Guerrero. Segons l’escrit d’acusació de la Fiscalia, la trama va atorgar a les empreses de Pallerols fins a 8,8 milions d’euros de subvencions per a cursos de formació ocupacional. A canvi, Pallerols va destinar el 10% d’aquests diners a finançar el partit, pagant les nòmines d’alguns treballadors d’Unió, dotant-ne algunes seus de material informàtic i d’oficina i també desviant-hi fons en efectiu, segons apunten les conclusions de la investigació. La justícia reclama ara prop de 200.000 euros al partit democristià.

Perquè l’activitat de Pallerols fons rendible, tot i els diners que desviava a UDC, l’empresari inflava els pressupostos dels cursos de formació que organitzava. A més, un informe de la Guàrdia Civil de l’any 2002 va revelar que almenys vuit dels cursos subvencionats no es van arribar a fer, perquè no s’hi van apuntar prou alumnes. Llavors, també es van trobar irregularitats en la gestió de 233 d’aquests cursos.

L’escrit del fiscal parla d’una “confluència d’interessos” entre Pallerols i exalts càrrecs de la Direcció General d’Ocupació i del partit UDC: l’empresari andorrà hi va veure l’oportunitat d’incrementar l’activitat de les seves empreses (TEOSA, ANDSA i CEIFSA) a canvi d’ajudar a finançar despeses del partit, dels responsables del Departament i també personals. El fiscal demana nou anys de presó per a dos exdirectors generals d’Ocupació: Dolors Llorens i Lluís Gavaldà. La pena seria més alta, d’11 anys, per al seu germà, Vicenç Gavaldà, que el fiscal fa responsable de la mediació perquè Treball adjudiqués els cursos de formació a les empreses de Pallerols. El mateix empresari també s’enfronta a una pena d’11 anys de presó i la seva dona, a vuit anys. Per al militant democristià Santiago Vallvé, l’acusació demana set anys de presó. Els delictes són de malversació, suborn i falsedat.

Josep Antoni Duran Lleida i Enric Millo, testimonis

En cas que l’acusació i les defenses dels acusats no arribin a cap acord per assumir les penes que se’ls demanen, el judici a l’Audiència de Barcelona comença aquest dilluns i s’acabarà el 17 d’abril. Cap a finals de gener està previst que hi compareguin com a testimonis el president d’UDC, Josep Antoni Duran, i l’actual portaveu del PP al Parlament de Catalunya, Enric Millo, que als anys 90 era dirigent del partit democristià de CiU.