ALBERT VILALTA, gerent d'Hàbitat Urbà de l'Ajuntament de Barcelona "Com l'Ajuntament, els hem obert expedient en aquesta empresa per incompliment del servei, per un costat. I per altra banda ens personarem contra les persones que han estat denunciades per la pròpia empresa, ja que tenien proves i constatació que havien manipulat i havien fet sabotatge a diverses instal·lacions de llum de la ciutat." JOAQUÍN BELMONTE, membre del comitè d'empresa IMESAPI Aquest vespre, quan s'ha fet fosc, la gran majoria dels fanals s'han encès. Els districtes afectats per problemes d'enllumenat des del cap de setmana passat han estat Nou Barris, Sant Martí i Sant Andreu. Aquí, però, encara hi ha veïns que no han recuperat la llum. "Em fa cosa sortir a la nit." Els comerciants asseguren que aquests sis dies sense llum al carrer els han perjudicat. El mateix ha passat a Sant Martí, on també ha tornat la normalitat. "La gent no entra a fer un cafè. " Fa dos dies que l'Ajuntament ha posat en marxa un operatiu d'emergència que ha retornat la llum a 20.000 fanals. Es tracta d'un equip de treballadors d'una altra empresa que també s'encarrega del manteniment de l'enllumenat de Barcelona. Tot i que el seu àmbit d'actuació són altres districtes, el consistori va aprovar un decret perquè revisessin els quadres elèctrics de Sant Martí, Nou Barris i Sant Andreu.

La reunió d’aquest migdia entre l’empresa IMESAPI i els seus treballadors, responsables del manteniment de l’enllumenat públic als districtes de Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris, ha acabat sense cap acord. El comitè d’empresa ha proposat acabar amb la protesta si no acomiaden les quatre persones acusades de sabotatge, però l’empresa no ha cedit. Segons els treballadors, ni tan sols ha acceptat la rebaixa de sou que els han proposat per evitar cap acomiadament.

Pel que fa les acusacions de sabotatge, els operaris diuen que les avaries en aquests districtes són constants, i que amb els serveis mínims establerts de dues persones no es pot abordar tota la feina. En canvi, segons la direcció d’IMESAPI, la major part dels incidents dels darrers dies han estat provocats per la manipulació intencionada de mecanismes de protecció magnetotèrmica, d’elements d’encesa o apagat i, fins i tot, pel tall de línies elèctriques.

L’Ajuntament perseguirà els sabotejadors

El gerent d’Hàbitat Urbà de l’Ajuntament de Barcelona, Albert Vilalta, també creu que les apagades de l’enllumenat dels darrers dies tenen a veure amb actes de sabotatge perpetrats per treballadors. Vilalta ja ha anunciat que l’Ajuntament actuarà judicialment contra ells. Els treballadors critiquen el consistori per haver-se distanciat del problema i demanen a l’alcalde Xavier Trias que s’impliqui en el cas.

A més d’actuar contra els presumptes sabotejadors, l’Ajuntament ha acordat obrir un expedient a IMESAPI, la companyia concessionària del manteniment de l’enllumenat públic als districtes de Sant Martí, Sant Andreu i Nou Barris. El consistori denunciarà l’empresa per haver incomplert el servei contractat.

La vaga continua

La vaga indefinida de l’empresa IMESAPI va començar dilluns, però els problemes en l’enllumenat dels carrers de Nou Barris, Sant Andreu i Sant Martí es van començar a fer evidents ja dissabte passat.

Els treballadors fan vaga contra l’expedient de regulació d’ocupació (ERO) temporal que els vol aplicar l’empresa, per prescindir durant uns mesos d’11 dels 67 empleats que formen la plantilla. El comitè d’empresa assegura que l’ERO no està justificat, perquè el volum de feina no ha baixat i els beneficis de la companyia, tampoc.

L’alcalde va signar dimecres un decret que declarava “l’emergència per risc greu de sabotatge o altre infortuni públic relacionat amb el servei d’enllumenat públic de la ciutat”. Amb aquest pla d’actuació, que es va començar a aplicar dimecres a la nit, s’han reparat 138 quadres elèctrics i s’ha donat servei a 27.300 punts de llum apagats. Això vol dir que s’ha recuperat entre el 90 i el 95% del servei a les zones avariades.