Convergència i Unió ha guanyat les eleccions al Parlament de Catalunya. Però probablement es tracta d’una de les seves victòries més amargues. La caiguda en escons, de 62 a 50, deixa afeblit el candidat, Artur Mas, que necessita de suports per fer possible la governabilitat del país i liderar el procés sobiranista. Amb tot, tal com ha volgut deixar clar el mateix Mas, “és evident que la suma de les formacions polítiques a favor del dret a decidir hi és, i és indiscutible”.

Concretament, la suma de CiU, ERC, ICV-EUiA i la CUP (87 escons) fa possible una majoria favorable a la consulta pel dret a decidir. També sense comptar Iniciativa, les forces obertament independentistes (74 escons) superen amb escreix les forces contràries a la independència (48 escons).

 

L’anàlisi del nombre de vots que guanya i que perd cada partit situa CiU i PSC, juntament amb SI, com els perdedors d’aquestes eleccions. Els partits tradicionals de govern cedeixen molt espai a tota la resta de formacions polítiques.

 

En percentatge de vots, cauen CiU (-8%), PSC (-3,8%) i SI (-2%), i pugen, per aquest ordre, ERC (+6,6%), C’s (+4%), ICV-EUiA (+2,5%) i PPC (+0,7%). Tot i les sotragades respectives, tant CiU com PSC es mantenen com a primera i segona força en percentatge de vots, encara que els socialistes passen a ser tercers en nombre d’escons.