El Jutjat d’Instrucció Número 4 de Barcelona havia arxivat provisionalment la causa, perquè considerava “raonablement proporcionada” l’actuació policial contra els “indignats”. Els advocats que representen les 56 persones que es van querellar contra els Mossos i la Guàrdia Urbana van recórrer el sobreseïment i ara l’Audiència ha decidit reobrir el cas.

L’acta dóna parcialment la raó als querellants, ja que considera que el Jutjat d’Instrucció Número 4 de Barcelona va arxivar la causa sense justificar la denegació que declaressin com a imputats els responsables de l’operatiu policial a la plaça, un subinspector de l’Àrea Regional de Recursos Operatius (ARRO), Jordi Arasa, i el cap operatiu de la Brigada Mòbil a la plaça, Miguel Hermida.

L’Audiència considera que aquestes declaracions sol·licitades pels querellants són “plenament pertinents per a l’objecte de la instrucció” i demana al jutge instructor que justifiqui per què denega aquestes proves. La conseqüència més immediata de l’acta és que caldrà reobrir la causa i el jutge s’hi haurà de pronunciar. Segons els advocats dels querellants, el jutge ho tindrà difícil per oposar-se a les proves amb un mandat de l’Audiència al darrere.

L’Audiència considera que “l’instructor no té l’obligació d’admetre totes les diligències proposades per les parts“, però també diu que “ha de raonar sobre això en cas de rebutjar les mateixes i tal raonament no ha de ser arbitrari o d’absoluta incongruència”. De la mateixa manera, considera que l’actitud del jutge pot generar una sensació d’indefensió a la part recurrent, “privada de conèixer els motius pels quals es va acordar desestimar la pràctica de les diligències sol·licitades”.

Els “indignats” es van querellar contra el director general de la policia catalana, Manel Prat; l’intendent Antoni Antolín; el responsable de la BRIMO, David Bordas, i l’exresponsable de Seguretat de l’Ajuntament de Barcelona, Assumpta Escarp.