Marta Priu és la fundadora de BCN Wedding Planners i organitza casaments des de 2005. Priu fa una primera definició d’un “wedding planner” com “un professional del sector nucipal i de la producció d’esdeveniments”. Explica que els organitzadors de bodes “proporcionem temps i experiència”. Els planificadors de casaments s’encarreguen de proposar als nuvis opcions per al casament, des de l’espai fins a la decoració passsant per les invitacions i els recordatoris que reben els convidats. El “wedding planner” també està present el dia de la celebració per coordinar-ho tot. Segons Marta Priu, l’objectiu és que els nuvis gaudeixin de la preparació i estiguin tranquils el dia del casament.

La relació entre la parella i el “wedding planner” comença un any abans de la boda. L’organitzador es fixa en com són els nuvis i quin estil tenen perquè les propostes que els plantegi els escaiguin. Les opcions se cenyiran al pressupost plantejat per la parella. Durant el procés de preparació, els nuvis prenen totes les decisions. El dia del casament, el “wedding planner” agafarà les regnes per gestionar els proveïdors i controlar que tot segueixi el guió elaborat. Per Marta Priu, aquesta és una feina que comporta molta responsabilitat perquè “si el ‘wedding planner’ no ho fa bé, els perjudicats són els nuvis en un dels dies més importants de la seva vida”.

Dues de les qualitats que Marta Priu considera necessàries per a un bon “wedding planner” és l’empatia per captar les necessitats dels nuvis i la creativitat perquè la boda sigui original.

D’on sorgeix la professió de “wedding planner”

Els “wedding planners” van sorgir per una necessitat de temps per part dels nuvis. Els primers organitzadors de bodes van aparèixer als anys 50 als Estats Units ja que amb l’entrada al món laboral de les dones, les núvies es podien dedicar menys a la planificació del casament.

La professió es va estendre a l’Amèrica del Sud i posteriorment va arribar a Europa. L’any 2000 va arribar a Espanya. El 2009 es va produir un boom d’aquesta nova professió. Actualment, el 75% de les parelles que es casen als Estats Units contracten un “wedding planner”.

Casaments per a tots els gustos

Les possibilitats a l’hora d’organitzar una boda són múltiples. Marta Priu apunta dues tendències que ara es porten. D’una banda, cada vegada es fan més celebracions amb fil conductor. En aquests esdeveniments, un concepte, un color o fins i tot una ciutat estan presents arreu, des de les invitacions fins als colors dels centres de la taula. Priu afegeix que, en aquests casos, la creativitat és fonamental. I de l’altra, els nuvis més viatgers poden triar un “destination wedding”, que consisteix a celebrar l’enllaç en un altre país, com els Estats Units o les illes gregues. En aquestes celebracions, això sí, la llista de convidats ha de ser limitada.

Bodes en temps de crisi

Els casaments acostumen a ser esdeveniments que fan rascar-se la butxaca als nuvis. Marta Priu recomana ser realista amb el pressupost i amb el cost de tots els elements necessaris. Assegura que per auster que sigui, pot ser original i emotiu igualment.

– Una boda amb un pressupost mínim sortiria per uns 90 euros per convidat. La cerimònia es podria oficiar en un jutjat o un ajuntament, continuar la celebració amb un convit d’un menú d’uns 40 euros per persona i acabar la festa en una discoteca, pagant-ne l’entrada i alguna consumició.

– Els casaments estàndard poden valer 300 euros per convidat. Aquest preu inclou l’espai on tingui lloc l’enllaç, el menú, el material tècnic i el DJ, la decoració, els detalls per als convidats, les invitacions, el transport per als convidats i el cotxe de la núvia, algun petit espectacle i els honoraris del “wedding planner”.