Convertir la taula del menjador en una gran pantalla multitàctil a través de la qual es pugui contactar amb un metge. Això, que sembla extret d'una pel·lícula de ciència-ficció, és a prop de ser una realitat. Una empresa de Barcelona n'està desenvolupant el projecte. La taula està pensada per a persones grans o amb mobilitat reduïda i els permetrà controlar els medicaments que s'han de prendre o resoldre els dubtes amb el metge. El prototip estarà enllestit a finals de 2013 però els seus creadors ja pensen en les possibles aplicacions. ANTONIO MAYORGAS, director executiu de Digalix Solutions "Que pugui ser comprat realment per l'usuari final, però que també pugui tenir una funcionalitat, un servei que et puguin donar mútues, perquè pot ser un valor afegit per a la mútua donar-li això i minimitzar les atencions mèdiques. També veiem que hi ha entorns en els quals això podria tenir sentit: podria estar en un geriàtric, podria estar en sales clíniques." Aquest és només un dels 71 projectes que impulsa la Generalitat a través de l'Innoempresa, un programa que promou la innovació i la col·laboració de les petites i mitjanes empreses. ENRIC BAYÓ, cap de Gestió de la Innovació d'ACC1Ó "El que pretén la línia Innoempresa és ajudar les empreses a atrevir-se a fer un pas endavant per oferir una solució diferent de les que ja fan. Ajudar aquestes empreses a convertir una oportunitat que han identificat però que no saben ben bé com fer-ho per desenvolupar aquesta solució." Aquest és el cas de BDN. Gràcies a aquest programa han aconseguit el finançament necessari per desenvolupar el seu projecte. Treballen amb la closca de l'ou per aconseguir una substància que regeneri les cèl·lules. ALBERT MONFERRER, director tècnic de BDN Enginyeria d'Alimentació "Som una empresa petita i ens costa finançar-nos quan volem investigar una cosa com aquesta. Volem arribar a una substància que té la membrana que podrà ajudar a fer que les berrugues desapareguin una miqueta o fer que les ferides cicatritzin una miqueta abans. Estimularà el creixement de la pell." Tots aquests projectes innovadors estaran enllestits el 2013 i generaran una inversió de més de 13 milions d'euros.

La Generalitat de Catalunya, a través d’ACC1Ó, l’agència per a la competitivitat de l’empresa catalana, impulsa des de 2003 el programa Innoempresa. Es tracta d’una línia d’ajudes que pretenen incentivar la innovació de les petites i mitjanes empreses apostant per la col·laboració entre companyies. Concretament el programa té dues línies: una destinada a ajudar empreses que volen desenvolupar nous productes diferencials, i una altra orientada a la sistematització del procés d’innovació a l’empresa.

El programa es dirigeix a les petites i mitjanes empreses, que són les que, normalment, els costa més investigar i desenvolupar productes innovadors per falta de finançament o d’infraestructures. Molt sovint, per poder innovar, aquest tipus d’empreses requereixin la col·laboració d’una altra companyia que els fa una part del procés. Doncs és, precisament, aquí, on la Generalitat ajuda les pimes, en la contractació d’una empresa col·laboradora. El programa finança fins al 50% d’aquesta contractació, per tal que la pime aconsegueixi un primer prototip del seu producte innovador. Un producte que, en el 94% dels casos, acaba arribant al mercat.

Des de 2003 i fins a 2011, aquest programa ha donat suport a 1.200 projectes que han generat una inversió de 25 milions d’euros per part de la Generalitat i 275 per part del sector privat.

Enguany, el govern ha impulsat 71 projectes empresarials a través d’aquest programa (inicialment se’n van presentar més de 270). Projectes de l’àmbit de la salut, l’alimentació o l’automoció que generaran una inversió de 13,5 milions d’euros. El 29% són projectes de microempreses, és a dir, de companyies que tenen entre un i nou treballadors; el 44% són d’empreses petites que tenen entre 10 i 49 treballadors; i el 26% són d’empreses mitjanes, que tenen entre 50 i 249 treballadors. Els resultats dels projectes es començaran a veure l’any vinent.

Un equip de BTV ha conegut dos d’aquests projectes, impulsats per dues empreses barcelonines: Digalix Solutions i BDN Enginyeria en Alimentació. Digalix Solutions ha creat una taula multitàctil interactiva amb una aplicació mèdica dirigida a persones grans o amb mobilitat reduïda. Per la seva banda, BDN està desenvolupant una substància extreta de la closca de l’ou que regenera la pell.