Música, humor i molta expectació... Després de quatre mesos i mig tancat i barrat, els veïns han recuperat simbòlicament la clau de l'Ateneu la Flor de Maig del Poblenou. En només 8 anys, el lloguer de l'immoble va passar de 2.700 euros a 4.500 i l'Ajuntament va informar que no podria assumir-ne la despesa. FRANCESC XAVIER PEGENAUTE president de l'Associació de veïns del Poblenou "El dia 31 de maig l'Ajuntament va deixar de pagar el lloguer i, per tant, no hi vam poder entrar. És veritat que nosaltres, el que reclamem i vam reclamar durant tot aquest temps que sabíem que tancava l'Ateneu, és que l'Ajuntament i el districte fes la seva feina, que és recuperar aquest espai com a espai públic." LOLA VERDUGO "Fa pena que uns llibres que poden estar a disposició de tothom, estiguin aquí amagats, perquè ho ha tancat l'Ajuntament. No hi ha dret." Avui ha tocat fer els últims retocs i tot seguit. Flor de Maig es vol convertir en un espai útil per al barri. ALBERT MARTÍN membre de l'Assemblea Social del Poblenou "Assessorament legal, assessorament en habitatge: gent que tingui problemes perquè no poden pagar la hipoteca. Vaja, un espai on es puguin generar nous aspectes d'aquests, centrats en les necessitats de la gent." Com a anècdota, es tracta del primer equipament cultural que va reivindicar el barri del Poblenou després de l'època franquista.

Cap a les 18 h, més de 200 persones s’han congregat a les portes de l’Ateneu La Flor de Maig convocades per l’Associació de Veïns del Poblenou i diverses entitats del barri. S’ha penjat una pancarta al balcó amb el lema “Recuperem La Flor de Maig: somiem, recuperem i construïm”. La “reocupació” de l’edifici ha pres forma d’acte d’inauguració, amb la intervenció de diverses persones dels col·lectius que hi donen suport. Un cop a dins, ha començat la neteja de les instal·lacions i l’organització de les primeres activitats, com un taller de swing.

Segons la Plataforma Recuperem La Flor de Maig, 16 entitats del barri donen suport a la recuperació de l’edifici. L’Ajuntament de Barcelona està fent un seguiment de la situació des del districte, però com que es tracta d’una propietat privada, qui ha de demanar que s’acabi l’ocupació, si ho considera convenient, són els propietaris de l’edifici. La pilota és, doncs, a casa de la família Aguilar. Si es tira endavant la denúncia, els propers a qui pertocaria actuar serien els Mossos d’Esquadra.

De cooperativa de consum a centre social

En un article a la revista ‘La Barretina Escarlata’, l’any 1998 el periodista Josep Maria Huertas Claveria, molt vinculat al Poblenou, feia memòria sobre els origens de l’edifici de la cooperativa Flor de Maig. Huertas-Claveria explicava que una de les primeres demandes de l’Associació de Veïns del Poblenou, nascuda l’any 1972, era que l’immoble, seu d’una cooperativa d’aliments des de 1896, fos un ateneu popular.

Després d’alguns estira-i-arronsa, segons l’article del periodista, el desembre del 1978 “va obrir les portes amb una junta presidida per Araceli Aiguaviva” i va començar a treballar pel barri, al costat de les entitats. Però aquest mes de maig passat, després de 30 anys d’activitats, va tancar les portes. El regidor del districte, Eduard Freixedas, va explicar al febrer que el consistori no podia “continuar assumint el pagament” del lloguer, que pujava 54.000 euros l’any.