Aquesta terrassa del Paral·lel, a la banda del Poble-sec, té ara un greuge comparatiu amb qualsevol altra de la vorera oposada, la que toca a Sant Antoni. Allà poden tancar entrada la matinada i aquí ho han de fer a les 12 en punt. RAMÓN OJEDA, restaurador "Cerrábamos y hasta la una o las dos al otro lado trabajaban con las terrazas a tope prácticamente." El mateix passa al passeig de Sant Joan, on una vorera ha de seguir la normativa de l'Eixample, i per tant pagar més per la llicència de terrassa que no pas l'altra vorera, que pertany al Fort Pienc. Ara, l'Ajuntament prepara una nova ordença que unifica les 17 normes que hi ha a la ciutat. Per exemple, de diumenge a dijous les terrasses hauran de tancar a les 12 i els divendres i vigílies de festius, a la una. La normativa també vol fer visible l'espai que ha d'ocupar la terrassa, i per això el delimitarà amb línies discontínues al terra i prohibirà que el tancament sigui estable. A més, el text regula el mobiliari que es pot fer servir, preferiblement d'alumini, i fins i tot estableix el color dels para-sols: cru amb el muntant de color blanc o de fusta natural. DAVID SÁNCHEZ, propietari del Restaurant Lido "Tampoc no passa res amb què hi hagi lleis diferents per districtes dieferents perquè les exigències dels veïns són diferents." ENRIC TENA, propietari de La Llesca de Bailèn "No ho paguen tot això. Totes aquestes reformes que volen dir a nosaltres ens fan pensar cada vegada més en tancar l'establiment." Aquest és un primer text que el govern vol negociar amb el sector per tenir-lo aprovat el primer semestre de l'any que ve. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació "És un punt de partida però ara ens posem a negociar amb l'objectiu de fer un gran pacte de ciutat." La normativa preveu algunes modificacions en casos concrets. Serà una comissió tècnica la que interpretarà la norma en cada cas i donarà el vistiplau a les excepcions.

El govern municipal ha acordat aquest dimecres iniciar el tràmit per redactar una única ordenança que reguli les terrasses a tota la ciutat, ja que actualment n’hi ha 17 de diferents. La proposta l’hauran de votar els grups municipals i serà necessari un acord amb el sector, d’això en dependrà que tiri endavant o no.

La tinent d’alcalde Sònia Recasens ha presentat la proposta de la nova ordenança de terrasses en Comissió de Govern. Un dels objectius és que la presència d’aquests espais faci compatible la convivència dels veïns i l’activitat dels restauradors, així com la preservació de l’espai públic i que les diverses normatives no es contradiguin, tal com ja ha passat en alguns casos.

En l’actualitat hi ha 4.288 llicències de terrasses a bars i restaurants, un 9% més que fa un any. De fet, aquests espais que els bars habiliten a l’exterior dels locals han proliferat com a conseqüència de la llei antitabac, ja que en ser un espai obert sí que s’hi pot fumar. Alguns dels punts essencials de la proposta per a la nova normativa és tolerar en totes les tarrasses elements com estufes, paravents laterals i il·luminació.

Les terrasses hauran d’estar allunyades de la façana malgrat que en casos excepcionals podran estar-hi adossades. Aquests casos els haurà de decidir una Comissió Tècnica de Terrasses que es crearà per interpretar la norma i tramitar els casos d’espais singulars.

El text inclou que els lavabos dels locals siguin d’ús públic durant l’horari d’obertura de l’establiment i també estableix l’obligatorietat de senyalitzar a terra l’espai d’ocupació permès per a les terrasses. Pel que fa als horaris de les terrasses seran, en caràcter general, fins a les 12 de la mitjanit de diumenge a dijous i fins a la una de la matinada els divendres i vigílies de festiu.

La primera proposta de l’ordenança preveu sancions per l’incompliment de la norma que anirien dels 750 a 3.000 euros i en alguns casos suposarien la retirada de llicència.