És un assaig qualsevol dels Castellers de Barcelona però amb uns visitants especials: els Castellers de Hanghzou. I com els catalans, aixequen pilars, torres o qualsevol tipus de construcció. EDUARD PARÍS, Castellers de Barcelona "Han aconseguit treballen els castells de la mateixa manera que nosaltres. Per tant, a nosaltres ens agrada que les idees i els valors dels castells puguin viatjar tan lluny i puguin ser recollits per països tan diferents." La companyia va néixer el 2010 després que un empresari tèxtil xinès veiés una actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a Xangai. Des d'aleshores gairebé 200 treballadors de la seva fàbrica s'han convertit en castellers entusiastes. I malgrat la joventut del grup, han aconseguit descarregar construccions de fins a set pisos. Diuen que els ajuda la seva constitució. BEISHENG CHEN, cap de colla Xiquets de Hangzou La nostra condició física ens ajuda a fer castells perquè acostumem a ser més lleugers i petits La visita dels Xiquets de Hangzhou és un pas més en la cadena d'internacionalització dels castells. Una tradició que ja té presència amb colles a Califòrnia, Xile o Mèxic.

La història dels Xiquets de Hangzhou arrenca el 2010, quan el màxim accionista de la companyia Antex veu l’actuació de la Colla Vella dels Xiquets de Valls a Xangai. En aquella ocasió, els vallencs van impressionar els assistents descarregant el primer tres de nou amb folre a territori asiàtic. Qian Anhua, presencia el castell i decideix portar aquesta tradició a la seva empresa, dedicada a la confecció de roba interior i banyadors. Els castellers s’incorporen a Antex com una activitat paral·lela a la feina més, al nivell del ball, la música o el tai-txí. L’agrupació xinesa estreny els llaços amb la Vella de Valls, fet que fa que diversos grups  de castellers vallencs es desplacin a Hangzhou, una ciutat de més de dos milions i mig d’habitants, a assessorar els novells castellers xinesos. Ara, una delegació de 180 d’ells visiten Catalunya per presenciar el XXIV Concurs de Castells al Tarraco Arena Plaça de Tarragona, amb el seu cap de colla, Peisheng Chen, al capdavant. També han passat per Barcelona, on han aixecat castells a l’Antiga Fàbrica Damm i han assistit a un assaig amb els Castellers de Barcelona.

La internacionalització del fet casteller

La visita dels Xiquets de Hangzhou és un pas més en la cadena d’internacionalització dels castells. Els Castellers de Vilafranca van ajudar a la creació d’una colla castellera prop de Santiago de Xile, al barri de Lo Prado. Es va posar en marxa com a eina per lluitar contra l’exclusió social i la marginalitat. Aquest estiu els verds han viatjat als Estats Units, on han ajudat a donar a conèixer el fenomen casteller. A finals de 2011, els Castellers de Barcelona van viatjar a la seu central de la multinacional Rödl&Partner, per fer demostracions castelleres als empleats de la companyia. L’empresa va valorar l’exemple dels castelles com a imatge de treball en equip i lluita per uns mateixos objectius: “La filosofia dels castellers reflecteix el nostre creixement, basat en els nostres recursos”, va dir un representant de la companyia.