Ha estat una convocatòria sortida del poble i el poble no ha defraudat. De fet la gran quantitat de ciutadans que ja una hora abans de l'inici de la marxa col·lapsaven el centre ha obligat a canviar l'inici de la marxa, que s'ha traslladat des de la Gran Via fins a la confluència de Pau Claris amb el carrer de Casp. A la capçalera ni rastre dels polítics de primera fila. El protagonisme se l'han endut els organitzadors, l'Assemblea Nacional Catalana i l'Associació de Municipis per la Independència, que aguataven la pancarta amb el lema "Catalunya, nou estat d'Europa". Les comparacions amb la darrera gran manifestació, la del 10 de juliol, no han estat poques. "I les previsions d'assistència de públic han quedat totalment desbordades. De fet fins a quarts de vuit la capçalera de la marxa no ha avançat més d'una cantonada. Us ho ha explicat des del carrer de Pau Claris, Cristina Gibert. Equipació independentista completa per assistir a una manifestació que, a efectes pràctics, ha començat molt abans del que estava previst. "Fa hores que està tot col·lapsat. És la manifestació més gran que hi haurà mai al país." No eren encara les cinc de la tarda quan castells més o menys improvisats distreien els milers de persones que s'amuntegaven al passeig de Gràcia. Totes, fent sentir un clam inequívoc. "L'única manera de preservar la identitat catalana és la independència." "No hi ha ningú que sigui democràtic que pugui negar el dret de decidir dels pobles." Més enllà dels motius històrics i sentimentals, aquest cop, més d'un s'ha sumat a la marxa per motius econòmics. "Molts catalans que no érem independentistes ens hi hem tornat perquè Espanya no ens vol entendre." "Ens ho prenen tot, no ens donen res, paguem molt i ningú no es recorda de nosaltres." I entre les pancartes, un missatge clar dirigit al govern català. "Ara tot depèn dels partits polítics. Si segueixen fent la puta i la ramoneta allargaran el patiment d'un poble." "El govern hauria de moure fitxa ja a partir de demà." L'enorme quantitat de gent que ha vingut a la manifestació ha fet que el carrer de Pau Claris hagi quedat ràpidament petit. Molts han optat per baixar pels carrers adjacents. Mentrestant en el bell mig de la manifestació, la notícia era una altra... "La notícia és que ara mateix ens movem una mica." I entre tota la gentada, turistes al·lucinats intentaven fer-se pas. "Veig molts colors grocs, vermells... No entenem què està passant i estem intentant arribar a l'hotel." Amb les maletes a sobre, de ben segur que els haurà resultat difícil.

La manifestació independentista que l’ANC ha convocat a Barcelona ha estat una de les més multitudinàries que s’han viscut a la capital catalana. Els Mossos d’Esquadra i la Guàrdia Urbana han xifrat en un milió i mig el nombre de participants, mentre que la Delegació del Govern l’ha reduïda a 600.000 persones.

La capçalera de la marxa l’ha liderada l’Assemblea Nacional Catalana (ANC), seguida d’entitats com Òmnium Cultural. A molta distància hi ha marxat els partits polítics, ERC, CiU, ICV-EUiA, SI i alguns membres del PSC a títol individual. Fins a nou consellers del Govern s’han afegit a la manifestació, encapçalats per la vicepresidenta Joana Ortega. El president de la Generalitat no ha acudit a la marxa, tot i que sí que ho han fet la seva dona, Helena Rakosnik, l’expresident Jordi Pujol i l’alcalde de Barcelona, Xavier Trias.

L’ANC, “desbordada”

La presidenta de l’ANC, Carme Forcadell, ha dit als periodistes que la plataforma s’ha vist “totalment desbordada per la situació”, ja que la manifestació “ha superat totes les previsions”. La capçalera de la manifestació no ha pogut arribar al Parlament perquè la marxa amb prou feines podia avançar pel gran nombre de persones que eren a la Via Laietana. Una representació de l’ANC i de l’Associació de Municipis Independentistes (AMI) ha abandonat la marxa per entregar el manifest final a la presidenta del Parlament, Núria de Gispert.