Ceràmiques, teixits, escultures... aquestes peces formen part d'una de les col·leccions d'art més importants de l'Amèrica precolombina, és a dir, d'abans de l'arribada dels espanyols al continent. A partir del setembre deixaran d'estar exposades a Barcelona, després de passar 15 anys al Palau Nadal del carrer de Montcada, la seu del Museu Barbier-Mueller a Barcelona. El motiu és que el col·leccionista suís, que fins ara havia cedit la col·lecció a l'Ajuntament, ha venut les peces exposades a un particular. Tot i que en un principi, Jean Paul Barbier-Mueller va anunciar que cediria a la ciutat una col·lecció d'art africà durant 10 anys per substituir les peces precolombines, finalment no s'ha arribat a un acord amb el consistori, que "alega" motius econòmics entre d'altres. Ara l'Institut de Cultura mira cap endavant, i ja fa mesos que estudia la creació del Museu de Cultures del Món, que inclouria col·leccions que són patrimoni de la ciutat. En especial la que té més de 2.000 peces procedents d'Àsia i Oceania, però també d'Amèrica, Àfrica, cedides per l'empresari barceloní Albert Folch l'any 2010. El Museu Etnològic, que s'està reformant, havia de ser l'espai per aquest nou projecte. Però ara, el Palau Nadal es converteix en una alternativa al bell mig del barri gòtic.

Després de 15 anys de col·laboració amb el col·leccionista Jean Paul Barbier-Mueller, Barcelona es quedarà sense la col·lecció d’art precolombí del suís. L’Ajuntament i el museu Barbier-Mueller de Ginebra no s’han posat d’acord en les condicions econòmiques, conceptuals i funcionals de la cessió. El col·leccionista suís va vendre la mostra que s’exhibia a la ciutat el passat mes de juny.

L’Institut de Cultura ja planifica crear al Palau Nadal el Museu de les Cultures del Món. Aquest espai disposaria de col·leccions representatives de cultures no occidentals que ja formen part del patrimoni de la ciutat o cedides per col·leccionistes privats catalans.