L'escultura de Mossèn Cinto Verdaguer llueix com si fos de dia. Això ha estat possible gràcies a la instal·lació de nous punts de llum que no es limiten a il·luminar-ne el pla horitzontal, sinó que busquen posar en valor el monument en conjunt. VICENT GUALLART, gerent d'Habitat Urbà "Abans s'il·luminada la columna però no l'escultura, i a més a més amb llum de vapor de sodi, que és groguenca. Ara el que hem fet es afegir punts de llum que il·luminen des del perímetre la part alta de l'escultura." Aquesta és una de les tres primeres actuacions que es fan seguint els criteris del Pla director d'il·luminació. Però, a més de crear una nova imatge nocturna de la ciutat, el nou pla vol posar els darrers avenços al servei de la il·luminació de la ciutat com la tecnologia LED i les tècniques de telecontrol. L'avinguda de Josep Tarradelles s'ha convertit en el primer carrer de la ciutat amb enllumenat intel·ligent. Aquí s'han col·locat 18 punts de llum amb sensors que en regulen la intensitat adequada en funció de si hi ha persones o no. Són capaços de reconèixer vianants i vehicles a una velocitat inferior a 30 km/h. Aquesta actuació representa una inversió de 24 mil euros, però a la llarga suposarà un estalvi, perquè són més eficients. La ciutat té més de 153 mil punts de llum que a poc a poc seran substituïts seguint aquest nou concepte d'il·luminació, que també dóna prioritat a les zones de vianants.

Els detalls de les tres actuacions es van presentar el 19 de juliol però no ha estat fins aquest dimarts a la nit que s’ha pogut comprovar l’efecte del nou projecte d’enllumenat.

El gerent d’Hàbitat Urbà i arquitecte en cap de l’Ajuntament de Barcelona, Vicent Guallart, ha explicat a BTV Notícies que l’objectiu de les actuacions és il·luminar millor el pla horitzontal, el vianant, amb llum blanca que sigui més eficient energèticament i alhora beneficiar-se de les noves tecnologies com a mesura d’estalvi.

A l’octubre està previst que l’Ajuntament anunciï el nou Pla director d’Ii·luminació amb totes les intervencions que es volen fer arreu de la ciutat.