El govern català no té liquiditat per efectuar els pagaments del mes de juliol a les entitats socials privades, que aquest dimarts no rebran l’ingrés que els pertoca per les places concertades amb la Generalitat. La setmana passada es va aconseguir resoldre els problemes en el sector de l’educació i la sanitat, però el concert amb les residències encara no s’ha pagat, el mes de juliol s’acaba i cada vegada hi ha menys temps per aconseguir els diners, segons fonts del govern català. Tot i això, afirmen que els pagaments es podran realitzar “amb normalitat” el mes d’agost.

Als centres residencials preocupa quan podran recuperar la quantitat de diners que aquest mes de juliol deixaran d’ingressar. Des del Departament d’Economia afirmen que el problema és “puntual” i que s’estan buscant tots els recursos fins a l’últim moment des de Benestar i Família per aconseguir els diners necessaris, però reconeixen que la situació es complica a mesura que passen les hores.

La conselleria està comunicant aquest dilluns a la tarda a moltes entitats que finalment no els pagarà aquest mes, una situació que segons la Taula del Tercer Sector suposa el “col·lapse” de milers d’organitzacions. Denuncien que l’impagament es produeix en un moment “d’extrema fragilitat de moltes organitzacions” perquè se suma al retard generalitzat en els pagaments de les subvencions per part de tots els departaments de la Generalitat i a les dificultats per obtenir finançament dels bancs.

Segons aquesta entitat, una part important dels 100.000 treballadors del sector s’han quedat aquest mes de juliol sense cobrar la nòmina, s’està alterant el funcionament normal de molts projectes i serveis i això tindrà conseqüències sobre l’atenció a molts usuaris i famílies i també en la qualitat dels serveis.

La setmana passada l’Associació Catalana de Directors de Centres d’Atenció a la Dependència Gerontològica (ASCAD) va alertar la fiscalia de la possible “desatenció” que podien patir la gent gran i els discapacitats ingressats en residències concertades. El text presentat per l’ASCAD a la fiscalia alerta de situacions assistencials “crítiques”, especialment per als grans dependents, per les previsibles mancances d’equips humans i materials que es produiran en confirmar-se els impagaments, probablement aquest dimarts.

L’ASCAD no descarta un “pla de xoc” en què s’hagi de demanar als familiars que traslladin temporalment els usuaris als seus domicilis fins que es normalitzi la situació o bé que n’assumeixin els costos. De fet, aquest mateix dimarts l’associació presentarà una denúncia davant la fiscalia perquè es determini si la Generalitat ha abandonat les persones dependents.