Mauremys leprosa, és el nom científic de les tortugues de rierol. Durant almenys dos anys 10 femelles i dos mascles estaran instal·lades al Zoo per tal de reproduir-se. Un estudi de la universitat de Barcelona va alertar que aquesta espècie autòctona tenia la piràmide invertida, és a dir, que hi ha moltes més tortugues adultes i d'edat avançada que cries. MANEL ARESTÉ, conservador del Terrari del Zoo "No estan en perill d'extinció en principi però sí que per causes d'alteració del medi ambient i també per la invasió d'espècies alòctones doncs les seves poblacions corren perill." Per això han decidit treure-les del seu hàbitat natural i traslladar-les a aquesta bassa de nova construcció entre els flamencs i les foques. Un espai on s'ha volgut reproduir un minidelta, amb flora recuperada del mateix delta del Llobregat. ENRIC DE ROA, Consorci del Delta del Llobregat "Faran aquí les postes, posaran els ous en incubadora i quan tinguin dos anys s'alliberaran a la natura." Aquest presentat avui és el tercer exemple de l'actuació que està fent el zoo per protegir les espècies autòctones. SÒNIA RECASENS, segona tinent d'alcalde "Moltes vegades s'oblida que tenim una fauna autòctona molt rica i avui des del zoo volem posar en valor això. Com podem ajudar a protegir aquesta fauna local." Cada femella acostuma posa anualment entre 6 i 9 ous, el zoo preveu, doncs, poder introduir a partir de 2014 unes 70 tortugues de rierol al seu hàbitat natural, el delta del LLobregat.

Segons ha informat el Zoo de Barcelona, les tortuges (10 femelles i dos mascles) s’estaran en una bassa de nova construcció situada entre la instal·lació dels flamencs i la de les foques. L’objectiu és aconseguir que els animals es reprodueixin en captivitat per, posteriorment, retornar-los al delta. La reintroducció es farà quan les cries tinguin dos o tres anys de vida i tinguin possibilitat de sobreviure.

Les tortugues de rierol (Mauremys ieprosa, de nom científic) són una espècie autòctona protegida vulnerable a causa de la degradació del seu hàbitat i la introducció d’espècies competidores com la tortuga de Florida.