El jutge considera que hi ha indicis suficients per pensar que Convergència Democràtica va cobrar comissions il•legals a través del Palau de la Música. Uns diners que suposadament van sortir de l'empresa Ferrovial. I tot a canvi que els adjudiquessin obres públiques. De fet, la interlocutòria posa un bon grapat d'exemples, com la Línia 9 del metro o la Ciutat de la Justícia. La constructora era un dels principals patrocinadors de l'Orfeó Català. Però segons la fiscalia, tots aquests milions d'euros es desviaven després cap a les arques de la formació nacionalista. Entre els anys 2002 i 2008, Fèlix Millet i Jordi Montull van fer diverses entregues de diners en efectiu cap a Carles Torrent, l'exresponsable de finances del partit, i el seu successor, Daniel Osàcar. Posteriorment, i arran d'un informe de la Policia Nacional, es va descobrir tot un entramat d'empreses que també podrien haver servit per desviar fons. Eren companyies de màrqueting que teòricament van fer feines per al Palau de la Música. Uns treballs, però, que segons l'equip directiu actual de l'entitat no van existir mai. La interlocutòria d'avui obliga Convergència Democràtica a tornar els més de 3,2 milions d'euros que hauria rebut de forma irregular. Ho fa en concenpte de responsable civil a títol lucratiu. Si no diposita els diners abans de 24 hores, el jutge ja els ha avisat que els embargarà els béns.

El titular del Jutjat d’Instrucció Número 30 de Barcelona, Josep Maria Pijuan, ha atès la sol·licitud de la fiscalia i ha declarat CDC responsable civil “a títol lucratiu” de l’espoliació del Palau, amb una responsabilitat pecuniària de 3,2 milions d’euros. El jutge interpreta en la interlocutòria feta pública aquest dimecres que CDC va obtenir benefici d’un acte delictiu, i li exigeix ara el rescabalament de 3.297.079,01 euros, que són la quantitat aproximada del profit que presumptament va obtenir aquest partit polític del saqueig del Palau de la Música.

El jutge ha requerit a Convergència Democràtica que dipositi, com a molt tard demà, la fiança de 3,2 milions d’euros, amb l’advertiment que “si no ho fa es procedirà a l’embargament dels seus béns fins a cobrir l’import de la fiança”.

Fa unes setmanes la Fiscalia Anticorrupció va remetre un escrit al jutge que investiga el cas Palau en què demanava que Convergència Democràtica de Catalunya (investigada en una causa separada) tornés els fons que presumptament se li van remetre des del Palau de la Música. Finalment Josep Maria Pijuan ha acceptat aquesta petició de la fiscalia i ha declarat CDC partícip a títol lucratiu (una figura prevista en el Codi penal i inclosa en el capítol de responsabilitats civils).

El jutge considera que hi ha indicis que Convergència Democràtica de Catalunya va rebre fons a través de l’Associació Orfeó Català mitjançant entregues opaques de diner en efectiu realitzades entre el 2002 i el 2008 pels imputats Fèlix Millet i Jordi Montull, amb la col·laboració de la també imputada Gemma Montull, que presumptament va fer arribar els diners al que aleshores era tresorer de CDC, Daniel Osàcar. Per aquesta via es creu que es van injectar 1.743.533,58 euros al partit.

En la interlocutòria també es determina que CDC també va ser beneficiària d’una desviació de fons de la fundació privada Orfeó Català – Palau de la Música per un import de, com a mínim, 982.583,80 euros. Aquesta desviació presumptament es va fer a través de les empreses de promoció New Letter, Letter Graphic i Mail Rent van idear un “sistema d’enginyeria financera” perquè els fons captats pel Palau arribessin a l’entorn de CDC.