Madrid també passa la tisora a les prestacions per dependència. Segons les primeres dades, la reforma de la Llei de l’autonomia personal i la dependència vol potenciar que el servei sigui prestat per professionals i no per familiars. La modificació que proposa el Ministeri de Sanitat, Serveis Socials i Igualtat a les comunitats autònomes, i que s’aprovarà aquest divendres, recull diverses novetats importants pel que fa els anomenats cuidadors familiars, un col·lectiu de 180.000 persones (el 90% de les quals són dones) que atenen constantment familiars amb algun grau de dependència.

En la llei actual el cuidador familiar havia de ser una figura excepcional. Però moltes famílies han elegit aquesta opció perquè les prestacions ofertes per centres professionalitzats acostumen a ser cares i difícilment assumibles en molts casos. L’ajuda mitjana que cobren aquestes persones és del voltant de 400 euros al mes, tot i que en les situacions més desfavorables (per grau elevat de dependència i ingressos baixos) la prestació arriba a un màxim de 530 euros.

A més de retallar econòmicament les prestacions, també hi haurà una modificació pel que fa a la situació dels cuidadors familiars: fins ara, tots havien estat donats d’alta a la Seguretat Social, però a partir de la modificació de la llei es deixarà de fer (conservaran, però, la seva situació els que ja hi eren).

Aquesta informació, la primera que es coneix sobre la reforma de la llei, s’ha conegut aquest dimarts, després de la reunió que han tingut els consellers del ram de cada comunitat autònoma amb el govern central. Mentre que fonts de l’executiu insisteixen que la retallada està pensada per no incentivar la figura del cuidador familiar i afirmen que es premiaran les comunitats autònomes que donin prioritat als serveis, des de l’oposició temen que les retallades facin insostenibles les prestacions i que el Govern acabi per suprimir les ajudes i derogar la llei.

Una altra de les mesures previstes en la reforma és l’eliminació dels nivells de gravetat (1 i 2) amb els quals actualment es cataloguen els dependents de cada grau. També s’ampliarà a cinc anys el caràcter retroactiu de les prestacions, actualment fixat en tres. Ara bé: els usuaris no tindran dret a rebre les ajudes que els corresponguin amb caràcter retroactiu més enllà d’un termini de dos anys.

Les entitats alerten d’un empobriment de les persones dependents

La Taula del Tercer Sector Social de Catalunya, que aglutina més de 4.000 entitats, ha alertat aquest dimarts que la reforma de la Llei de la dependència impulsada pel govern de Mariano Rajoy augmentarà la pobresa entre el col·lectiu de persones amb dependència i també entre els seus familiars.

Mitjançant un comunicat, les entitats han recordat que l’executiu central preveu congelar el pagament de les ajudes als dependents moderats, suprimir els nivells de divisió de cadascun dels graus de dependència, augmentar el copagament en els serveis i que els cuidadors no professionals deixin de cotitzar a la Seguretat Social.

Des de la Taula del Tercer Sector alerten que aquestes mesures condicionaran l’accés als serveis i acabaran comportant que les persones amb dependència moderada vegin com se’ls agreuja la situació (tant sanitària com econòmica) com a conseqüència de la congelació de les ajudes fins a 2015.