La intenció del govern municipal d'esborrar la prostitució dels carrers de la ciutat té un ampli suport entre els barcelonins. De fet, gairebé 7 de cada 10 ciutadans consideren que la prostitució a l'espai públic és un problema molt greu o bastant greu a Barcelona. Prohibir aquesta pràctica a la via pública té el beneplàcit del 77,9%, però hi ha divergències a l'hora de les sancions. 6 de cada 10 NO volen que es multi les treballadores sexuals, i gairebé 7 de cada 10 prefereixen que se sancionin els clients. El govern sosté que si hi ha infracció s'ha de multar a ambdues parts, tot i que amb matisos. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Per nosaltres, el focus, com hem dit sempre, no és en la persona que exerceix la prostitució, que nosaltres creiem que ha de rebre una sanció molt inferior a la que s'ha de posar al client." Segons els enquestats, els tres problemes més greus que té la ciutat són l'atur i les condicions de treball, la inseguretat i els derivats de l'economia. Personalment, als barcelonins els afecten més, per aquest ordre: l'atur, els problemes econòmics i les retallades. La gestió municipal rep un suport que NO es veia des de fa 6 anys. Gairebé el 70% l'aprova, entre els que la consideren bona o molt bona o bé normal. Un de cada 4, en canvi, la suspèn. JOAQUIM FORN, primer tinent d'alcalde "Els ciutadans confien en el seu ajuntament, i això ens exigeix a nosaltres estar a l'alçada, no abaixar la guàrdia." Pel que fa als líders polítics, només l'alcalde, Xavier Trias, supera el 5. En el primer baròmetre en què apareix, el líder socialista, Jordi Martí obté un 4,4, i un 60% dels ciutadans encara no el coneix. Alberto Fernández Díaz es manté per sota del 4, i Ricard Gomà i Jordi Portabella freguen l'aprovat. En intenció de vot, Convergència i Unió tornaria a guanyar les eleccions municipals a molta distància d'un PSC que no remunta. El vot ocult del PP a les enquestes situa el partit amb un percentatge quasi marginal, per sota d'Iniciativa i la coalició independentista, que com la resta de partits, també baixen, en benefici de l'abstenció.

Segons el primer tinent d’alcalde, Joaquim Forn, les xifres avalen la decisió del govern de modificar l’ordenança de convivència amb l’objectiu de prohibir la prostitució.

Forn, però, ha insistit que la voluntat és posar l’accent en el client i no en les treballadores sexuals: “Per nosaltres el focus no és la persona que l’exerceix, perquè creiem que ha de rebre una sanció molt inferior a la que s’ha d’imposar al client”. Les dades que recull el darrer baròmetre semestral reflecteixen que els ciutadans també aposten per multar el client. Un 62,6% de la mostra estaria en desacord amb imposar sancions directes a les treballadores sexuals i un 69,5%, en canvi, estaria a favor de multar els clients.

Trias, l’únic polític que aprova

El baròmetre semestral també ha preguntat sobre la gestió de l’Ajuntament. Respecte a la resta d’administracions, tant la catalana com l’espanyola, la del consistori és la més ben valorada. Un 49% dels enquestats considera que la gestió és molt bona i un 19,9% la considera normal. Sumades donen un 68,9% que és la xifra més alta dels últims sis anys.

Pel que fa als líders polítics, l’alcalde, Xavier Trias, és l’únic que aprova, amb un 5,3. La resta es mouen entre el 4 i el 5, excepte el popular Alberto Fernández Díaz, que treu un 3,5.

Puja l’abstenció

L’enquesta també ha preguntat als participants sobre la intenció de vot. CiU tornaria a guanyar amb el 19,3% dels vots. Tots els grups experimenten una lleugera davallada i el que destaca és l’increment de l’abstenció, que respecte a l’últim semestre de 2011 passa del 12,3% al 19,6%.

L’atur es manté com el problema més greu de la ciutat per al 29,1% des ciutadans. La inseguretat ocupa la segona posició i destaca l’ascens dels anomenats aspectes polítics, que s’incrementen cinc punts respecte de l’últim semestre de 2011.