A partir d'avui els pensionistes paguen pels medicaments. Per exemple, un jubilat diabètic amb hipertensió i que li costa dormir a la nit haurà de pagar 4 euros i mig: un euro per cada producte i un mig del còpagament sanitari. En el dia de l'estrena doncs, els farmacèutics han passat el matí informant dels nous canvis. respira decla "Es posarà en vigor a partir de l'octubre han dit perquè necessiten de dos a tres mesos per poder posar tot el sistema informàtic en ordre. I mentrestant? Mentrestant se li anirà acumulant. És a dir hi ha un comptador al CatSalut on se li anirà acumulant". Catalunya ha optat per aquest mètode, el de retardar el copagament. El farmacèutic entrega un tiquet a l'usuari en què consta la quantitat que deu. Es vol evitar així que els pensionistes paguin més enllà del límit establert i hagin d'avançar diners, com proposa l'Estat. "Dintre de cada dispensació hi dediquem molt de temps, quasi el 70 o el 80% del temps que li dediquem és per informar el pacient ja no tan sols de la taxa de la setmana passada, que encara la gent, per molt que s'hagi sentit molt als mitjans, de comunicació s'ha d'explicar igualment, i fins i tot ara la introducció del nou copagament a àmbit estatal." La majoria dels clients avui desconeixien aquest nou impost. "Jo tenia idea del copagament que havia plantejat la Generalitat que és a partir del dissabte passat , però d'aquest no en tenia ni idea de l'àmbit estatal". Per a la majoria de treballadors en actiu, la nova taxa significarà pagar un 10% addicional per als medicaments, de manera que el ciutadà passarà a costejar-ne el 50% i no el 40 com fins ara.

De moment, el procediment del copagament dels medicaments serà provisional. El Govern ja va avançar que el sistema de prescripció i dispensació de receptes no s’havia pogut adaptar al nou sistema per manca de temps d’implementació. Així doncs, el Servei Català de la Salut ha decidit endarrerir el pagament un mes. Per tant, durant els mesos de juliol, agost i setembre els pacients rebran un justificant a les farmàcies i abonaran l’aportació que els correspongui en les dispensacions del mes següent.

D’aquesta manera, es vol evitar que els ciutadans paguin imports superiors als que els correspon. Amb l’endarreriment del pagament es podran revisar i aplicar els topalls màxims mensuals. A partir de l’1 d’octubre, amb el sistema definitiu, el copagament s’aplicarà en el moment de la dispensació.