Homs ha dit que la Generalitat no té més remei que aplicar el sistema de copagament en els medicaments, tot i que cerca fórmules per evitar que les persones amb menys recursos hagin d’avançar diners un cop hagin arribat al límit legal del copagament. “L’haurem d’aplicar, mal que ens pesi; i a més ens hi obliga la llei”, ha dit el portaveu del govern.

“Pitjor no es pot fer”

Les crítiques per les dificultats tècniques a l’hora d’implementar el nou sistema, i el poc marge de maniobra per solucionar aquestes dificultats, han fet posar el crit al cel a l’executiu català: “No entenem com es poden fer les coses tan malament, pitjor no es poden fer”, ha dit Homs, que s’ha queixat de l’estret marge de maniobra per poder configurar el sistema informàtic que l’ha de fer funcionar.

El conseller de Sanitat, Boi Ruiz, havia dit aquest matí en una entrevista radiofònica que Catalunya no podria aplicar el copagament sanitari a partir d’aquest diumenge, perquè no hi havia temps material per preparar el sistema. Ruiz havia apostat per aplicar-lo a partir del mes d’agost.

El ciutadà podria avançar els diners

El nou sistema de copagament estableix percentatges de pagament del medicament en funció de la renda de cada ciutadà. Segons el sistema del Ministeri de Sanitat, el ciutadà avançarà els diners, i en cas que superi el màxim mensual, l’Administració li haurà de retornar la diferència en un termini màxim de sis mesos.

La Generalitat veu amb mals ulls aquesta mesura, ja que interpreta que el ciutadà no ha de pagar més del que li toca i treballa per enllestir un sistema informàtic que avisi quan el ciutadà arribi al topall màxim. Homs ha dit que no pot ser que les persones amb menys recursos hagin d’avançar diners: “De cap de les maneres”, ha dit.

Boi Ruiz participarà aquest dimecres en el Consell Interterritorial de Salut, en el qual exposarà les dificultats que suposa aquest sistema.