La Casa Comalat, una joia amagada del modernismeActualitzat el 05.06.2012 a les 20:27 B. Rodríguez / J. Navarro / S. Asensio / R. Romero

Situada al número 442 de l’avinguda Diagonal i amb una façana posterior al número 316 del carrer de Còrsega, és un dels edificis que desperten més curiositat entre els barcelonins. Actualment està tancat al públic, però les càmeres de BTV hi ha pogut entrar. És la primera vegada que una televisió enregistra imatges de la Casa Comalat.

La façana acostuma a cridar l’atenció de tots els que s’hi fixen. És la Casa Comalat, un edifici modernista que es va aixecar entre el 1906 i el 1911 en ple centre de la ciutat. L’edifici porta el nom del propietari, el senyor Comalat, un prestador que va encarregar l’edifici a Salvador Valeri i Pupurull (1873-1954), un arquitecte coetani a Gaudí. Els millors artesans de l’època van treballar en l’ornamentació d’un dels edificis més espectaculars del modernisme barceloní.

Hi ha algunes diferències substancials amb altres edificis destacats de l’etapa modernista a la ciutat. Es tracta d’una obra del modernisme tardà, és per això que està concebuda com una casa decorativista, amb molta ornamentació en quasi tots els racons. L’edifici, a més, amaga una planta que conserva tots els elements decoratius originals, així com la cuina i altres espais, i on fins i tot es pot trobar una petita font.

La decoració de ceràmica que es troba a la façana del carrer de Còrsega, així com la de part de l’ornamentació interior, la va realitzar l’artista Lluís Bru i Salelles. Precisament aquesta façana té una particularitat: que tot i tenir formes ondulants i orgàniques pròpies del modernisme, Valeri i Pupurull hi va instal·lar, per primera vegada, persianes.

Pel que fa als vitralls, un dels elements que crida més l’atenció quan s’observa l’edifici des del carrer, els va realitzar l’empresa més important de l’època, Rigalt i Granell, que també va treballar en la decoració del Palau de la Música o la Casa Lleó-Morera, entre d’altres.

La Casa Comalat és un espai inaccessible al públic, un dels tresors del modernisme de Barcelona que, de moment, continuarà amagat. BTV és l’única televisió que hi ha pogut entrar fins ara.

Notícies relacionades

Etiquetes

, , ,

Comentaris

 • 7 | núria / 28.11.2016 / 08:59

  Fins avui no havia tingut el plaer de contemplar aquest fantàstic vídeo pel qual us estic molt agraïda doncs mai havia pogut gaudir des de dins aquesta meravella que tenim a Barcelona. Llàstima que no tingui visites programades i no es pugui veure i gaudir en directe¡¡

 • 6 | joan / 27.11.2016 / 18:46

  m’ha agradaria saber si em puc dirigir a algú o alguna, per a poder visitar aquesta hermosura modernista.
  si alguna persona ho sap i m’ho vol dir, li agrairé molt.

 • 5 | gemma / 25.05.2016 / 23:18

  En Pol te 7 anys, i li apassiona el modernisme, aprofitem els caps de setmana per fer rutes guiades per diferents pobles i també en fem nosaltres pel nostre conte. Visitem cases emblemàtiques modernistes i quan li regalem llibres que parlen del modernisme es com si li regalessin una joia, se’ls llegeix i busca els mes petits detalls, després dibuixa les cases amb tots els detalls. Quan li vam ensenyar aquest vídeo va quedar maravellat, però una mica trist perque no hi podria entrar. Però agraim haver-li pogut ensenyar aquesta joia.

 • 4 | Maite Segòvia / 02.03.2015 / 03:33

  Si usplau, donat que innexplicablement, es priva de gaudir de la visita a tota la població al.liena a les activitats(?) que aquí es desenvolupen, per etèu-nos, al menys, el poder descarregar aquest video, del qual us estem molt agraïts. Joia amagada com tantes que mai coneixerem els habitants d’aquesta terra, que astutament es guarden i reserven els amos de sempre, que sempre n’hi hauran, malgrat tantes promesses…! Som uns il.lusos, mai no canviarà res.

 • 3 | alba nos i melich / 28.10.2014 / 14:22

  Es una meravella, com tot el gran tresor modernista que tenim a Barcelona. No la coneixia i m’ha impressionat.
  No se si es de propietat publica o privada, pero seria un regal que podes ser visitada. Una cosa aixi gairebe es un pecat que no la pugui gaudir el public que valora aquest art. Seria un regal per als barcelonins i per al public en general.
  No s’hi pot fer res?

 • 2 | Isabel Sánchez Borrallo / 25.08.2013 / 09:01

  Gracies al programa de televisió vaig poguer veure la Casa . Una Joia!!!!
  llastima que no la puguem visitar.
  Isabel

 • 1 | David / 26.02.2013 / 12:42

  Hola! m’encanta aquest video! ¿com me’l puc baixar per tenir-lo de record?
  Gràcies.

Normes d'ús

Els comentaris publicats expressen l'opinió dels usuaris, no de BTVNOTÍCIES.cat

S'eliminarà qualsevol comentari ofensiu, contrari a les lleis vigents o fora del tema de la notícia.