Entre aquesta imatge i aquesta altra ha passat un segle. Cent anys d'història que es podria dir que van començar per accident. TERE MORENO, propietària de l'orxateria Tio Che "La familia Iborra van decidir que volien fer les Amèriques i van venir aquí a Barcelona. Van haver d'esperar un temps perquè el vaixell no sabien quan havia de sortir i com havien de guanyar-se la vida d'una manera o altra van començar a fer el que sabien." El Tio Che no sempre ha estat a la rambla del Poblenou. Primer, la família Iborra va obrir el local al Born i després ho va fer a la Barceloneta. I no va ser fins als anys 30 que es va instal·lar en aquest punt del Poblenou. Des de llavors, han passat per aquí cinc generacions diferents que han crescut al mateix ritme que el barri. TERE MORENO, propietària de l'orxateria Tio Che "El que em fa més il·lusió és que ells venien, els avis portaven els els avis, portaven els fills, després portaven als néts, i ara aquests néts s'han fet grans, s'han casat, i porten els seus fills." El caràcter familiar i una orxata feta artesanalment en són, diuen, les claus del èxit. Un estil propi i una manera de fer que volen mantenir en el temps per complir molts anys més. TERE MORENO, propietària de l'orxateria Tio Che "Ara estan les nostres filles, que els estem ensenyant a l'obrador, i si elles continuen doncs bé, el Tio Che continuarà."

L’orxateria es troba al número 44 de la rambla del Poblenou i ocupa una de les cantonades més emblemàtiques d’aquest passeig. A la festa no hi faltaran concursos infantils de dibuix i fotografia, gelats per a la canalla, balls, concerts, contes i sobretot orxata i fartons.

La història del Tio Che es remunta a 1912, any en què Joan Iborra, primer de les cinc generacions que han regentat l’orxateria, va deixar València rumb a Barcelona per pujar a un vaixell que l’havia de portar a l’Argentina. No va arribar a pujar al vaixell perquè es va enamorar dels carrers de Barcelona pròxims al mar.

Va ser a l’ aleshores, al passeig Nacional i actual passeig de Joan de Borbó, on va decidir obrir una orxateria anomenada Tio Che, recordant el “Xe, prova” que deia a tots els veïns de la zona perquè tastessin l’orxata i la llet merengada que ell i la seva família elaboraven. Anys més tard, entorn el 1930, els Iborra van traslladar el seu negoci al local del Poblenou.

Aquest dissabte el Tio Che arriba als 100 anys d’història i ho celebra amb una festa popular.