No n'hi ha prou que la fotografia remogui consciències: també cal que canviï realitats. Aquesta és la filosofia amb què va néixer el premi Revela, que aquest any s'ha entregat per primera vegada a Barcelona. Es tracta del primer certamen internacional que no reconeix la tasca dels autors, sinó que vol donar visibilitat a la realitat de les persones fotografiades. DAVID RENGEL, fotògraf autor de la sèrie 'Memory book' "Tu foto tiene que ser impactante. Tu foto tiene que contar una historia. La historia tiene que ser buena. Pero hoy en día hay mucho premio al fotógrafo, y yo no soy lo importante, mi foto no es lo importante, sino cómo se premia aquí en este premio." El guardó es destina íntegrament a les entitats que treballen amb els col·lectius socials fotografiats. Aquest any cinc iniciatives han rebut 10.000 euros per seguir treballant, gràcies als fotògrafs que han col·laborat amb ells. Entre els projectes premiats hi ha una ONG que treballa amb dones infectades pel VIH a Uganda, una altra que fomenta l'aprenentatge entre els discapacitats psíquics i la fundació del Secretariat Gitano. EVA PAREY, fotògrafa autora de la sèrie 'Nòmades a la força' "Para mí, esta convocatoria es un antes y un después en el sentido que ofrece ir más allá de la difusión y entonces lo que te permite es intervenir." El jurat no només ha tingut en compte la qualitat fotogràfica dels treballs, sinó també la viabilitat dels projectes de cada entitat. Gràcies al premi Revela, cinc ONG tindran finançament fins que s'acabi aquest any.

Aquest any s’hi han presentat un total de 104 reportatges fotogràfics. El jurat en va preseleccionar 20, i finalment n’ha premiat cinc, amb 10.000 euros cadascun dels treballs. La filosofia dels premis Revela és que la fotografia no només ha de fer visibles determinades realitats socials i remoure consciències, sinó que també pot aconseguir canvis. Es tracta d’un certament destinats a fotògrafs que no estan interessats pels premis convencionals, sinó que volen millorar la situació de les persones fotografiades. Segons l’organització, no estan interessats en els fotògrafs que retraten el patiment aliè sense la intenció de canviar res.

Precisament per potenciar el valor social de la imatge va néixer aquest certamen, també anomenat Premi Internacional de Fotografia als Titulars dels Drets Socials. Els fotògrafs que hi han participat no rebran cap tipus de dotació econòmica, els ingressos es destinaran íntegrament a les ONG i fundacions responsables dels projectes fotografiats. El jurat que ha elegit els guanyadors està  format pel president de Justícia i Pau, Arcadi Oliveres, en Manel Pousa, més conegut com a Pare Manel, i dos fotògrafs: Alfons Rodríguez i Alfonso de Castro. L’objectiu del projecte, que s’ha coordinat des de l’Espai Fotogràfic Can Basté, és promoure l’ajuda social directa, promocionar els fotògrafs i generar dinàmiques de participació social solidàries. El certamen es repetirà l’any que ve i està obert tant als fotògrafs professionals com als amateurs.