El 83% dels barcelonins que tenien una feina el 2011 treballaven en el sector serveis. En canvi, la població ocupada per la indústria va arribar a un mínim històric: l'11%. El Consell Econòmic i Social de Barcelona considera preocupant aquesta omnipresència del sector serveis, en què les condicions laborals són més precàries. VICENÇ TARRATS, president del Consell Econòmic i Social de Barcelona "A la indústria hi ha més alt nivell salarial, més estabilitat, més qualitat, més capacitat d'innovació i per tant, més perspectiva de treball, de seguretat en el treball i de creixement econòmic." L'informe també alerta sobre el risc que suposa la pèrdua de talent amb la migració de treballadors. A la ciutat gairebé el 50% de la població activa té estudis superiors, però cada vegada són més els que opten per buscar ocupació a l'estranger. L'any passat el nombre de barcelonins que vivien i treballaven en altres països va superar els 90.000. AGUSTÍ BONAVIA, vicepresident del Consell Econòmic i Social de Barcelona "Tenim la joventut més preparada, i dic més preparada, no pre parada. I tot perquè no hem creat les eines jurídiques, financeres i de coordinació universitat empresa." El document també recull l'augment de l'atur a l'Administració pública, l'educació, les activitats sanitàries i els serveis socials, que està per sobre del 20% en tots els casos. El Consell Econòmic i Social de Barcelona hi veu una conseqüència directa de les retallades i reclama a totes les administracions que engeguin polítiques actives de reactivació econòmica.

El CESB ha presentat avui un informe sobre el mercat laboral a Barcelona. Entre altres qüestions, han destacat el fet que augmenta el nombre de barcelonins que emigren per buscar feina. Segons les dades que han presentat (basades en l’EPA i en el nombre d’afiliats a la Seguretat Social), actualment hi ha prop de 90.000 ciutadans de Barcelona (44.475 dones i 46.068 homes) que viuen a l’estranger. La major part tenen entre 20 i 45 anys. Per zones, la major part d’emigrants barcelonins han optat per marxar a l’Amèrica del Sud, seguida de la Unió Europea i l’Amèrica Central i del Nord.

El CESB alerta també que la major part dels que emigren tenen estudis superiors i això suposa un malbaratament econòmic. A Barcelona, gairebé el 50% de la població activa té estudis superiors.