El 19è Memorial Internacional de la Sida ha tingut avui un marcat caràcter reinvidicatiu. Les ONG temen que les retallades facin desaparèixer els programes de prevenció de la malaltia i que, per tant, hi hagi un augment de casos de persones infectades. De fet, l'executiu central ha retirat les partides destinades al Pla Macional de la Sida. FERRAN PUJOL, director del Projecte dels NOMS-Hispanosida "És veritat que celebrem que hagi, en les darreres hores, augmentat la previsió que tenia de pressupostos per a aquest any 2012, però a nivell de tot l'estat també he de dir que dels pressupostos general de l'estat han desaparegut completament aquelles partides que s'havien de transferir o que es transfereixen a les comunitats autònomes de manera finalista per a la prevenció del VIH." El conseller de Benestar i Família, Josep Lluís Cleries, ha assegurat que el seu departament treballarà per mantenir la continuïtat dels programes de la sida. Per la seva banda, l'Ajuntament s'ha compromès a seguir treballant en la prevenció de la malaltia. MAITE FANDOS, quarta tinenta d'alcalde "Creiem que és un tema important, perquè ens hi va la vida. Des de la vessant que podem fer des de l'Ajuntament, que és des de la prevenció, evidentment nosaltres seguirem fent l'esforç que hem fet ja aquest any i l'any passat el 2011, continuarem treballant amb la vessant de la prevenció." Les entitats denuncien que la retirada de la targeta sanitària als immigrants pot afectar greument els portadors de VIH que depenen de tractaments amb antiretrovirals. FERRAN PUJOL, director del Projecte dels NOMS-Hispanosida " Això és un despropòsit tal com han dit totes les societats científiques i tots els experts, no només a nivell humanitari perquè vulnera el primer article de la Decleració Universal dels drets humans: totes les persones són iguals en dignitats i drets, sinó que a més a més en el cas d'una malaltia infecciosa i transmissible com és el VIH, pot ser realment un desastre." El Memorial Internacional de la Sida commemora la lluita contra una epidèmia que en tres dècades ha causat més de 10mil morts a Catalunya.

Alerten que si el govern central retira l’assistència sanitària gratuïta al les persones immigrants sense papers, hi ha moltes persones que no tindran accés als tractaments amb retrovirals. A més, demanen més programes de prevenció, davant l’augment detectat d’infeccions entre persones homosexuals. També temen que els ajustos amenacin la continuïtat de les ONG que treballen en contra la sida.

El Memorial Internacional de la Sida commemora la lluita contra una epidèmia que en tres dècades ha provocat la mort de 25 milions de persones a tot el món. En aquest temps, a Catalunya han mort més de 10.000 persones. Tot i que els casos de sida disminueixen a causa de l’eficàcia dels ARV, les infeccions segueixen augmentant, sobretot entre els homes que tenen sexe amb homes. Cada any es diagnostiquen a tot l’Estat 3.000 noves infeccions, unes 700 a Catalunya.

En aquesta dinovena edició, l’acte ha comptat amb les actuacions, entre d’altres, de Marina Rossell, Txell Sust i Mone i amb la presència de destacades personalitats de l’àmbit social, polític i cultural. El Conseller de Benestar i Família de la Generalitat, Josep Lluís Cleries, ha presidit la inauguració del Memorial.

El 19è Memorial Internacional de la Sida està marcat per la preocupació entre les ONG de lluita contra la sida de tot l’Estat que veuen amenaçats els seus programes i, fins i tot, la seva continuïtat per les retallades de les administracions públiques. Aquesta preocupació s’ha augmentat arran de la desaparició dels pressupostos generals de l’Estat de les partides destinades al Pla Nacional de la Sida per a la prevenció de la malaltia i, especialment, de les que fins ara es transferien a les CCAA amb la mateixa finalitat.

A aquesta situació s’hi hi afegit, recentment, la possibilitat que s’acabi retirant la targeta sanitària als immigrants en situació irregular. La mesura seria especialment dramàtica pels qui estan infectats pel VIH i depenen d’un tractament amb antiretrovirals (ARV) que se’ls podria retirar a partir d’aquest mateix estiu. Ferran Pujol, director del Projecte dels NOMS-Hispanosida, organització promotora del Memorial, recorda que els ARV són, a més, una eina eficaç per prevenir noves infeccions: “Quan una persona pren ARV contra el VIH, la infecció deixa de ser transmissible. Ara, doncs, és més important que mai garantir l’accés de les persones afectades als tractaments, no només per qüestions humanitàries, sinó també de salut pública”.

Per la seva banda, l’Ajuntament ha refermat el seu compromís vers les entitats i els organismes que lluiten contra la Sida i ha afirmat que reforçarà els programes de prevenció i conscienciació.