Tant l'increment de ràtio com la no-substitució del professorat els 10 primers dies de baixa són, segons el Marc Unitari de la Comunitat Educativa, reformes estructurals que afecten la qualitat de l'ensenyament i que no es poden tolerar. MONTSE ROS, Federació d'Ensenyament de CCOO "No ens deixarem que treguin els diners de l'educació per donar-los a la banca. No deixerem que dient que és un problema circumstancial perquè ara no tenim diners facin reformes estructurals d'educació." Per això, en una convocatòria sense precedents, la comunitat educativa en bloc amb representació d'estudiants, professors i pares des de les escoles bressol fins a l'ensenyament universitari, s'adhereixen a la convocatòria de vaga de l'ensenyament del dia 22 de maig. Des de l'Observatori per l'Educació Pública de Catalunya, que s'ha creat per seguir de prop els pressupostos i les reformes educatives, asseguren que l'ensenyament públic està en perill i que s'està posant en joc la cohesió social. Denuncien que, per exemple a Barcelona, ja més de la meitat dels centres de primària tenen almenys un grup que supera les ràtios establertes. Calculen, a més, que amb les noves retallades es perdran 2.000 llocs de treball.

Amb l’objectiu de recollir les afectacions de les retallades en l’educació pública s’ha constituït l’Observatori per l’Educació Pública de Catalunya. L’integren entitats, professionals i col·lectius de la comunitat educativa i aquest dimecres han presentat els primers resultats. Denuncien que les polítiques educatives dels governs central i català són “terribles per a la cohesió social, per a la igualtat d’oportunitats i per a la qualitat pedagògica”.

Afirmen que les dades recollides permeten constatar que “més del 50% dels centres públics estan amb aules amb sobreocupació” i que l’increment de ràtios d’alumnes per aula significarà “la pèrdua de l’atenció individualitzada, l’atenció a la diversitat, les tutories individualitzades i els reforços en matèries instrumentals”.

L’Observatori conclou a més que l’aplicació de l’increment de la jornada lectiva suposarà una nova reducció de plantilles, “superior a la que el departament reconeix”. La xifren en un mínim de 2.000 professionals.