Primera parada, l'aeroport del Prat. Zona de pas obligat per als líders dels bancs centrals. Tots arriben i surten en avió i qualsevol incident pot posar en risc no només el desenvolupament de la cimera sinó també la mobilitat de la resta de ciutadans. Per això des de fa uns dies s'ha reforçat la vigilància dins i fora del Prat amb agents dels quarters de Saragossa i Madrid. Un desplegament que dobla el que hi ha habitualment. JULIÁN VICENTE, capità de la Guàrdia Civil "Se están haciendo funciones preventivas de control por si hay gente que se pueda colar dentro..." On també s'ha reforçat la vigilància és a les carreteres d'accés a Barcelona. Patrulles dels Mossos d'Esquadra s'han desplegat per les principals interseccions. A primera hora, els agents han participat en una reunió informativa on se'ls han donat les últimes instruccions. A més, hi ha un helicòpter sobrevolant permanentment el recorregut des de l'aeroport fins als hotels on s'allotjaran els líders del BCE. Dins la ciutat, el dispositiu de seguretat és més que evident. Patrulles de la Policia Nacional controlen, per exemple, els accessos als principals edificis de l'Estat. També els punts on s'ha de celebrar la cimera. En total, uns 8.000 agents dels tres cossos de seguretat coordinats des de dos centres de control. Aquesta tarda, els màxims representants de la conselleria i el Ministeri de l'Interior es trobaran per fer un últim repàs al dispositiu. El primer acte que hi ha a l'agenda de la cimera és el sopar de gala que oferirà el president de la Generalitat a tots els assitents.

Els més de 8.000 agents de seguretat que vetllaran aquests dies perquè no hi hagi cap incident durant la trobadadels bancs centrals europeus ja són a Barcelona. En total, són 2.300 policies nacionals i 1.200 guàrdies civils, que s’afegeixen als 4.500 mossos d’esquadra previstos.

Des que el 28 d’abril Espanya va suspendre el tractat de Schengen a la frontera amb França per evitar l’entrada dels membres del col·lectiu antisistema que puguin provocar aldarulls, la policia ha detingut 12 persones en els llocs fronterers i ha negat l’entrada a Espanya a 31 persones.

La Guàrdia Civil se centra en el control fronterer en aeroports i carreteres, mentre que els efectius de la Policia Nacional vigilen edificis emblemàtics de la capital catalana que puguin ser objecte d’actes vandàlics així com de la seguretat ciutadana als carrers juntament amb la policia autonòmica. Els Mossos d’Esquadra vetllen per la seguretat ciutadana i l’ordre públic.

Aquest repartiment de funcions ha portat que finalment hi hagi dos comandaments operatius: mentre que la policia autonòmica establirà la sala de comandament en la comissaria del carrer de Bolívia, la Policia Nacional ho farà a la Delegació del Govern a Catalunya. En els dos centres de coordinació operativa hi haurà oficials d’enllaç intercanviats per coordinar els dos cossos.

La reunió del BCE se celebra a Barcelona pocs dies abans de l’aniversari del 15-M i després dels aldarulls de la vaga del 29-M. A més, la Plataforma Unitària en Defensa de la Universitat Pública (PUDUP), que agrupa estudiants i professors, ha convocat a Barcelona una vaga contra la pujada de taxes universitàries per a aquest dijous, 3 de maig.