1 de gener de 2013. És la data a partir de la qual les pilotes de goma quedaran absolutament prohibides a Euskadi. Fins llavors, el seu ús serà excepcional. Segons ha dit el conseller d'Interior basc, Rodolfo Ares, només les podran utilitzar les brigades mòbils i de reforç de l'Ertzaintza amb una ordre expressa. Tot plegat després que un jove seguidor de l'Atlètic morís a causa d'una pilota de goma disparada per la policia. A casa nostra el Departament d'Interior ja ha anunciat que no es planteja retirar aquesta arma del cos dels Mossos d'Esquadra, tot i que asseguren que des del setge al Parlament el mes de juny passat s'està fent una revisió dels mètodes dissuasius. La plataforma Stop Bales de Goma assegura que a Catalunya es viu una situació límit. NICOLA TANNO, plataforma Stop Bales de Goma "No podem esperar que hi hagi un mort català per fer alguna cosa..." Des dels sindicats dels Mossos s'assegura que les pistoles de pilotes de goma són, a hores d'ara, l'únic sistema que hi ha per dispersar grans manifestacions. Diuen, a més, que abans de carregar hi ha un avís per megafonia i també es disparen trets a l'aire. De fet, és l'estratègia que es fa servir a la majoria de països europeus. VALENTÍN ANADÓN sindicat SAP-UGT Tot i això, reconeixen que estan oberts a qualsevol altre sistema si funciona millor. Ara bé, recorden que el risc zero no existeix. El govern basc ha pres també una altra mesura important. A partir del mes de juny, l'Ertzaintza haurà de portar sempre el número d'identificació visible. Un tema que també ha aixecat molta polseguera a Catalunya, sobretot després de les càrregues contra el col·lectiu d'"indignats" a la plaça de Catalunya. Interior justifica el fet que els agents no vagin ben identificats dient que les armilles que han de vestir impedeixen la col·locació de la placa de manera visible.

La mort del jove bilbaí Iñigo Cabacas com a conseqüència d’un cop de pilota de goma ha provocat la decisió del govern basc de prohibir a les patrulles de seguretat ciutadana la utilització de les pilotes de goma a partir de l’1 de gener de 2013. Tot i això les unitats de la Brigada Mòbil ho podran fer en “ocasions especials”.

A Catalunya, el portaveu de l’associació Stop Bales de Goma, Nicola Tanno, ha dit que fa anys que exigeixen que els Mossos d’Esquadra deixin de fer servir aquest tipus de material, ja que es considera una “arma perillosa” que pot arribar a ser letal. “No volem que a Catalunya hi hagi d’haver una víctima mortal. Ara és el moment de prohibir les pilotes de goma”, ha dit.

L’advocat Jaume Asens ha dit que la decisió adoptada pel govern basc “va pel bon camí, però no és suficient” i ha recordat que en països com França, Alemanya, Bèlgica, els Països Baixos i el Regne Unit les pilotes de goma ja han estat prohibides i substituïdes per mitjans menys contundents i indiscriminats. Segons Asens les pilotes de goma són armes “indiscriminades”.

Els Mossos van fer servir per primera vegada en la seva història els gasos lacrimògens durant els incidents al centre de Barcelona el 29 de març passat.