Feia sis mesos que el govern mantenia congelades les tarifes elèctriques, però finalment, l’executiu ha hagut de cedir a la pressió de les companyies. El ministre d’Indústria justifica la pujada d’electricitat per la interlocutòria del Tribunal Suprem que obliga l’Estat a reduir el deute amb les elèctriques, que es calcula, d’uns 1.000 milions d’euros. Amb la pujada, el Govern espanyol espera complir-ho a finals de 2013 amb l’ingrés de prop de 1.400 milions.

Qui més notarà l’increment dels preus seran les famílies espanyoles, per a qui la llum els augmenta un 7%. L’organització de consumidors i usuaris alerta, però, que aquesta pujada pot arribar a ser entre el 15 i el 25%, en el cas de tenir el contracte amb tarifa lliure. En aquest cas, en què el consumidor negocia amb l’empresa el preu de la llum, la pujada del Govern no reflecteix l’increment de les empreses comercialitzadores.

Per això l’OCU recomana revisar la potencia contractada, i en cas que sigui menor de 10 quilowats, suficient en la majoria de llars espanyoles, canviar-la per una Tarifa d’Últim Recurs.

La pujada de la llum ve acompanyada d’un augment del 5% del gas. També la bombona de butà augmenta gairebé un 3%. Ara, una bombona de 12 quilos i mig costarà 15 euros amb 53 cèntims.