Ha estat el protagonista del setzè congrés de Convergència Democràtica. Oriol Pujol i Ferrusola, comença a exercir de secretari general, en substitució d'Artur Mas. Ho farà amb una nova executiva que representa el canvi generacional del partit. Canvi que s'ha traduït en un nou full de ruta, amb un camí ben clar, el sobiranisme. Ja no es parla de l'encaix de Catalunya a Espanya, es parla d'una transició nacional dins dels Estats Units d'Europa. També s'ha parlat de sobirania fiscal, de crear una hisenda pròpia catalana. El nou finançament reduiria a la meitat la solidaritat amb les autonomies i Catalunya passaria a recaptar tots els seus impostos. La nova cúpula amb Artur Mas de president, també comptarà amb Xavier Trias i Maite Fandos. L'alcalde de Barcelona passarà a assumir les responsabilitats de president del consell municipal i la regidora de Gràcia serà la nova defensora de la militància. Precisament en aquest àmbit del municipalisme, el Congrés ha apostat per crear un nou òrgan, la Comissió Nacional Mixta. Es tracta d'afavorir l'entesa entre els candidats de Convergència i els d'Unió a l'hora de confeccionar les llistes a les eleccions municipals.

Les propostes de ponència política que s’havien fet fins el XVI Congrés de CDC, celebrat durant aquest cap de setmana a Reus, eren molt més ambigües que no pas la “d’Estat propi”. Les bases del partit han insistit per un plantejament més independentista que el que hi havia fins ara.

El gir sobiranista de CDC ha centrat el congrés i ho ha fet amb el nou secretari General, Oriol Pujol Ferrusola, juntament amb el nou secretari d’Organització, Josep Rull.

El congrés ha proclamat Artur Mas com a president del partit i Jordi Pujol com a president fundador. Tots dos s’han sumat al plantejament independentista i al debat per aconseguir més autogovern per formar uns “Estats Units d’Europa”. En segon pla s’han discutit qüestions de poltítiques socials o les relacions amb UDC.