El mecanisme amb què el govern preveu frenar el nombre de desnonaments es vehicula mitjançant un codi de bones pràctiques. Els bancs el podran aplicar de forma voluntària. Ara bé, un cop subscrit, serà d'obligat compliment durant dos anys, tant per a les noves hipoteques com per a les ja contractades. Hi haurà diverses condicions per beneficiar-se'n: per començar, les famílies només poden tenir un únic habitatge. Tots els membres han d'estar a l'atur i sense cap ingrés, i les quotes han de ser superiors al 60% dels ingressos del conjunt de la família. A més, en el cas de Barcelona, el valor de l'habitatge tampoc no pot superar els 200.000 euros. En tot cas, la dació en pagament serà l'últim recurs. Abans, s'intentarà reestructurar el deute perquè les famílies el puguin assumir. En una primera fase, es fixarà un període de carència de quatre anys del capital, durant el qual només es pagarà la part corresponent a interessos. També s'ampliarà el termini de pagament fins als 40 anys, i es limitarà l'interès a l'euríbor més un 0,25%. Si malgrat això, les famílies encara no poden fer front a la hipoteca, les entitats financeres hauran d'oferir una rebaixa de part del cost pendent de pagar. La tercera i última fase serà la dació en pagament, és a dir, saldar íntegrament el deute a canvi de l'entrega de l'habitatge al banc. A més, les famílies podran seguir vivint de lloguer a l'habitatge un mínim de dos anys. La renta anual del lloguer serà limitada, correspondrà al 3% del total pendent de pagar. Així, per exemple, si els queden per pagar 100.000 euros, la quota serà d'uns 250 euros mensuals.

Segons la vicepresidenta del Govern, Soraya Sáenz de Santamaría, aquesta mesura vol “pal·liar la situació dramàtica de molts espanyols que ho han perdut tot”. L’objectiu del govern és que les famílies més vulnerables no hagin de veure com el procés d’impagament de la hipoteca acaba amb un desnonament.

El decret llei inclou un codi de conducta al qual les entitats bancàries s’hi podran adherir voluntàriament, cosa que ha estat durament criticada per la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca, que ja ha qualificat aquestes mesures de clarament insuficients.