Ha estat la mateixa junta de directors de centres de secundària la que ha fet un sondeig de la situació econòmica en què es troben 193 centres de Catalunya. Les dades indiquen també que 55 centres “van justos” i només tres no tenen cap dificultat econòmica. Però el més preocupant són els 36 instituts que afirmen que ja no poden pagar les factures, i els 99 que afirmen que no podran passar un altre curs amb aquesta assignació.

Els directors de diversos instituts es queixen que el Departament d’Ensenyament destinarà 198 milions d’euros estalviats del capítol de personal (és a dir, de les nòmines del professorat) a “polítiques educatives”. La conselleria, en canvi, retalla un 50% l’assignació ordinària per al funcionament dels centres, segons asseguren els directors.

Els membres de la Junta Central de Directors de Secundària han fet arribar aquesta queixa, a través d’una carta, al secretari de polítiques educatives, Lluís Font; en la qual s’exposa la greu situació econòmica per la qual passen els instituts. Una circumstància que es pot agreujar, ja que l’assignació prevista per al funcionament dels centres ha disminuït durant els darrers tres anys: un 20% l’any 2010, un 40% l’any 2011 i enguany es preveu un 50%.

El funcionament dels centres, en aquests moments, depèn exclusivament a la seva capacitat d’estalvi. Però segons denuncien els directors dels instituts, alguns centres ja han gastat els diners que havien pogut acumular i el funcionament ordinari (electricitat, aigua, calefacció o neteja) s’està pagant gràcies a l’aportació de les famílies. La situació, per als directors, és un “copagament de facto però no declarat”.

La carta enviada pels directors de secundària ha estat ratificada i publicada per ASEPC-SPS (el sindicat de secundària), que considera “escandalós” que es redueixin els recursos mínims indispensables per fer front a la despesa ordinària dels centres. Des del sindicat es pregunten: “De què serveix tenir una pissarra digital si no hi ha cadires i taules en condicions per a seure i treballar? Quines magnífiques mesures contra el fracàs escolar emprendrem amb l’abric posat?”.

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ho nega

La consellera d’Ensenyament, Irene Rigau, ha negat que la despesa corrent per als instituts catalans hagi disminuït, i ha contradit la Junta Central de Directors de Secundària. “Aquest any el funcionament dels 600 instituts de Catalunya té el mateix import que l’any passat”, ha dit Rigau. Segons la consellera “no hi ha hagut cap retallada, sinó una congelació del pressupost”.

Rigau ha explicat que hi ha hagut, a més, un canvi en el sistema de pagament als centres, que ha passat de ser trimestral a mensual, “per evitar retards i no perjudicar els instituts”. La consellera ha precisat que els directors territorials tenen instruccions per resoldre situacions concretes als centres que, per alguna circumstància, han tingut una despesa més elevada de la prevista. Rigau ha afirmat que “en principi, els 600 instituts de Catalunya no han de tenir problemes, i que tot plegat és més una por que no una altra cosa”.