Són un grup de veïns de la Rambla cansats que no se'ls tingui en compte a l'hora de prendre decisions sobre aquest passeig. Constituïts en una assemblea, han organitzat una consulta oberta a tothom, veïns inclosos, per decidir com es vol que sigui la Rambla. EDUARD ELIAS, Assemblea Veïnal per a una Rambla Democràtica "La gent fins ara l'única forma de manifestar la seva opinió era la pancarta, la manifestació, l'esbronc... Volem una forma més civilitzada i la forma més civilitzada que hi ha és una votació democràtica." Ara han obert un procés perquè la gent hi aporti propostes via Internet, i a finals de mes es podrà fer en tres urnes ubicades a la Rambla. Una comissió les analitzarà i es podran votar el 22 i 23 d'abril, coincidint amb Sant Jordi. Malgrat ser obert a tothom, els vots amb més pes seran els de veïns de la Rambla i carrers propers. Aquesta iniciativa apareix paral·lelament al procés participatiu que ha iniciat l'Ajuntament i que, sota el nom de Rambla Viva, consulta entitats i veïns del passeig sobre temes a resoldre, com ara el futur de les estàtues o de les antigues ocelleries. Els veïns que promouen la consulta consideren que el procés del consistori no és del tot participatiu. I posen com a exemple l'última reunió de Rambla Viva, en què es va acordar una nova ubicació per a les estàtues. EDUARD ELIAS, Assemblea Veïnal per a una Rambla Democràtica "Vam estar debatent una cosa que ja estava decidida i feta. Aquelles opinions que vam donar en aquell debat no van tenir cap repercussió. Si això és participació, home, ens queda curt." Tot i això, creuen que el pla de l'Ajuntament es pot beneficiar de les propostes que surtin de la consulta que faran ells.

Els veïns proposen fer una consulta oberta a partir de la pregunta “Com vols que sigui la Rambla?”. A partir d’aquest 9 de febrer i durant set setmanes (fins al 23 de març), es podran formular tota mena de proposicions i suggeriments per Internet sobre el futur del passeig. A partir del 27 de febrer s’ubicaran urnes presencials que restaran obertes també fins al 23 de març.

Un cop recollides les propostes, tothom que ho vulgui podrà participar en les votacions. Es ponderarà el vot dels participants tenint en compte el lloc de residència. Així, els vots dels veïns de la Rambla i els seus voltants pesaran un 51%. Els de la resta de residents del barri Gòtic i el Raval pesaran un 30%. Els de la resta de Barcelona, un 16% i els de la resta del món, el 3% restant. L’escrutini es farà pels volts de Sant Jordi.

Els organitzadors argumenten que es tracta d’una consulta deslligada d’iniciatives polítiques o municipals, i la posen com a exemple pràctic de la regeneració democràtica.