Els ponents del fòrum han coincidit a dir que ara el punt d’interès està en els processos de transició democràtica que viuen els països on hi van haver revoltes. A més, han afegit que Estats com ara Egipte o Turquia podrien assumir el lideratge de la regió. Els politòlegs diuen que la Primavera Àrab ha subratllat valors comuns amb el món occidental com ara la llibertat o la democràcia i que això ha de fer que els Estats Units o la Unió Europea deixin de tenir una actitud hostil amb els països del sud-est mediterrani.

Segons els ponents, els països més beneficiats per als moviments de revolta han estat Turquia i Qatar, mentre que els que n’han sortit més perjudicats són Israel i l’Iran, que ha quedat gairebé sense aliats a la zona. També han perdut pes els Estats Units, després de la retirada de les tropes a l’Iraq.

L’enviat especial de la Unió Europea al sud del Mediterrani, Bernardino León, ha instat a oferir una nova relació basada en un tracte entre iguals els països que han protagonitzat en aquest últim any els països àrabs i la Unió Europea. A més, León ha remarcat que l’èxit de la Primavera Àrab dependrà, entre altres factors, de la capacitat de cadascun d’aquests països de crear llocs de treball.

Per la seva banda, l’ex-alt representant per a la Política Exterior i de Seguretat Comú a Europa, Javier Solana, ha remarcat que una de les diferències entre la transformació que van viure els països de l’Europa de l’Est i els de la revolució àrab és que aquests últims no tenen un punt d’arribada com sí que tenien les repúbliques exsoviètiques, que volien aconseguir l’entrada a la Unió Europea. Solana ha assegurat que perquè el canvi iniciat ara fa un any acabi bé caldrà que la Unió Europea es comprometi amb el procés i  que els països àrabs que disposen de recursos econòmics -sobretot els exportadors de petroli- siguin solidaris amb la resta d’Estats.

El seminari, dedicat a les revoltes que hi ha hagut durant l’últim any en els països àrabs, ha tingut lloc al Palau de Pedralbes i ha estat organitzat pel CIDOB en col·laboració amb l’Ajuntament de Barcelona. Hi han assistit, entre d’altres, l’exalcalde de Barcelona i president del CIDOB, Narcís Serra, l’expresident d’Estat d’exteriors, Miquel Nadal, i l’exconseller d’Educació, Ernest Maragall.