La sentència del Tribunal Suprem ha fet saltar pels aires els acords que van signar l'Ajuntament i la Quirón. Una operació que havia de permetre, entre d'altres, construir pisos de luxe al solar de l'antiga clínica. Inicialment, aquests terrenys estaven considerats com a equipaments, però una requalificació urbanística ho va canviar tot i va obrir la porta perquè s'hi poguessin fer habitatges. EDUARD MORENO, advocat "Allò era el que vulgarment es diu un 'pelotazo' de prop de 3.000 milions de pessetes, els quals la ciutat els va perdre." Teòricament, la cClínica Quirón ja tenia pensat canviar-se a unes noves instal·lacions. Per això havia comprat uns solars a la falda de Collserola. L'Ajuntament, però, li va oferir un canvi. Uns terrenys municipals que eren a la plaça d'Alfonso Comín, on es va mudar definitivament. Els veïns, però, demanaven que s'hi fessin equipaments per al barri. Aquesta operació incloïa també la requalificació dels terrenys de l'antiga clínica. MARTA CAÑADAS, AV la Vila de Gràcia "Des del primer moment nosaltres ja hi vam veure moltes irregularitats i a fer números i estaven al·lucinats de veure la diferència de valor entre el que aportava l'Ajuntament i el que després li quedava i el que aportava l'empresa Quirón i el que després li quedava." Per això, el 2004 van portar el cas als tribunals. I ara, set anys més tard, el Suprem els ha donat la raó. Al solar del carrer de la Mare de Deu de la Salut no s'hi podran fer pisos, sinó que el propietari només hi podrà fer equipaments. Per exemple, una residència d'avis. El projecte, però, va per llarg i de moment, els veïns tenen un altre maldecap. La brutícia que s'hi acumula a dins. I no només això. PABLO RUIZ "Fins fa un any hi havia personal de seguretat vigilant l'edifici. Els propietaris dels terrenys però el van treure i van tapiar els accessos a l'antiga clínica. Els veïns, però, denuncien que encara s'hi continua colant molta gent per robar les restes de cable i ferro que hi ha dins." Fa un mes, el districte de Gràcia ja va requerir a la propietat que hi fes alguna cosa però, de moment, ni tan sols hi han començat els treballs de neteja.

L’operació urbanística es va signar el 2002. La Quirón tenia una parcel·la a la falda de Collserola per construir-hi la nova clínica i la va intercanviar per una altra que tenia l’Ajuntament a la plaça d’Alfonso Comín, on segons els veïns s’havien de fer equipaments per al barri. El pacte incloïa a més la modificiació del Pla general metropolità per permetre la construcció de pisos als terrenys de l’antic hospital.

El Suprem ha anul·lat tot l’acord perquè considera que no està justificat. Les associacions de veïns de la zona estan molt satisfetes i consideren que es tanca així un litigi que va començar el 2004. El Tribunal Superior de Justícia de Catalunya ja els havia donat la raó però l’Ajuntament, la Generalitat i el grup Quirón van presentar un recurs de cassació.

La Quirón va vendre els terrenys de l’antiga clínica al grup immobiliari Habitat, que en fer fallida van passar a mans del banc Santander. Actualment la zona està abandonada i els veïns es queixen que a dins s’hi acumulen brutícia i rates. Per això, des del districte de Gràcia van instar els propietaris que fessin obres de manteniment a la zona.