L'Ajuntament de Barcelona sembla haver trobat la fórmula per evitar que els ciutadans es vegin afectats per aquest augment de l'IBI. Ho farà amb els topalls que ja estaven en vigor des de la darrera actualització cadastaral de 2002. A un 88% de les famílies ja sel's aplicaven aquests màxims i a la resta, el 12%, el govern municipal els el posarà perquè el seu impost de béns immobles només augmenti entre un 4 i un 6%. Els que sí que notaran l'increment sense pal•liatius seran comerciants i altres activitats econòmiques, als quals sí que s'aplicarà l'augment del 10%. Aquesta pujada de l'IBI farà que el tresor municipals recapti 20 milions més. SÒNIA RECASENS, tinenta d'alcalde d'Economia, Empresa i Ocupació “recaptem tres milions d'euros pels habitatges i uns 17 milions d'euros del conjunt d'activitats econòmiques”. Però tot i l'augment de la recaptació, al govern municipal no li agarada ni el fons ni la forma com s'ha fet aquesta pujada. El govern municipal ho considera una ingerència a l'autonomia local i un regal enveritat, l'excusa perfecte per retallar els ingressos que reben els ajuntaments per part del govern central I en aquest sentit ha lamentat que s'hagin tractat tots els municipis per igual, els que estalvien i els que no.

La segona tinenta d’alcalde, Sònia Recasens, ha donat més detalls sobre l’augment de l’impost que farà Mariano Rajoy. Sònia Recasens ha dit que a Barcelona se seguiran aplicant els topalls que ja hi havia fins ara i que evitarà que prop del 90% de les famílies notin l’increment dictat pel Govern central.

Segons Recasens, l’augment que veuran els barcelonins serà només d’un 4% i un 6%. No passarà el mateix amb les activitats econòmiques, que sí que notaran la pujada d’entre un 10% i un 12%. L’Ajuntament considera aquesta mesura de Rajoy una ingerència a les autonomies locals i un regal enverinat per retallar, més endavant, els ingressos que reben els ajuntaments.