El text fa referència als pessebristes que s’instal·laven als voltants de l’ermita de Santa Llúcia, que s’omplia de gent a principis de desembre i que actualment només s’obre per a aquestes dates. Santa Llúcia se celebra el dia 13 de desembre i tradicionalment ha estat molt venerada pels barcelonins.

Santa Llúcia és la patrona de tot allò relacionat amb la visió. Antigament, les noies que estudiaven costura feien festa aquest dia i aprofitaven per anar a veure la santa. En molts pobles de Catalunya aquestes noies també passaven de casa en casa cantant cançons i goigs. Una d’elles, amb un tocat al cap, era anomenada Llucieta, i la resta de noies que l’acompayaven eren les cardenales. Durant el segle XVIII i la primera part del XIX, la Fira de Santa Llúcia era un lloc de passeig on les fadrines en edat de casar venien a deixar-se veure amb les seves millors gales i vestits amb l’objectiu de trobar pretendents.

La fira ha estat tradicionalment un aparador d’artistes de molta qualitat. Com la família Deulofeu, que fa 82 anys que té parada a Santa Llúcia i que està especialitzada en paisatges i coves. Treballen amb materials naturals com el suro, branques de matolls i molses. Això fa que cada peça sigui diferent i l’objectiu, com assegura Albert Deulofeu, és convertir aquests elements naturals i aconseguir donar-los forma i dinamisme.