L'Ajuntament de l'Hospitalet preveu estalviar dos milions 800.000 euros anuals amb el tancament de la ràdio i la televisió. L'alcaldessa diu que, davant la caiguda dels ingressos municipals, les úniques prioritats que s'escapen de les retallades són generar ocupació, garantir la seguretat i prestar serveis socials. NÚRIA MARÍN, alcaldessa de l'Hospitalet "Aquests són mitjans que es van crear en diferents moments de la història d'aquesta ciutat. En aquests moments són insostenibles econòmicament. És una prestació no bàsica, que és voluntària i que, per tant, en aquests moments considerem que és el que menys afecta els interessos dels ciutadans i ciutadanes." Ràdio L'Hospitalet, creada el 1982, deixarà sense feina una vintena de treballadors, que ara hauran de negociar l'expedient de regulació. La televisió funciona en règim de concessió a la productora Lavinia, que a finals d'any acaba la contracta per la qual dóna feina a una quarantena d'empleats més. AURORA ANTÓN, Comitè d'Empresa de TV L'Hospitalet "Som una plantilla molt compromesa amb aquesta feina i amb la ciutat, amb els ciutadans, amb les entitats, amb la gent del carrer." FRANCESC DURAN, president del Comitè d'Empresa de La Farga (Ràdio L'H) "Hi ha un rebuig general tant de la plantilla de la tele com de la plantilla de Ràdio l'Hospitalet per una decisió que considerem injusta, molt dràstica i absolutament traumàtica." L'Ajuntament només conservarà dos mitjans municipals: el 'Diari de l'Hospitalet' i el Canal H d'informació a Internet, a partir del qual no descarta incorporar més endavant continguts audiovisuals. Però, de moment, la segona ciutat de Catalunya es queda sense ràdio i televisió local JOSEP MARIA MARTÍ, degà del Col·legi de Periodistes "El periodisme local és un dels elements fonamentals que ajuda a la cohesió dels municipis, de les ciutats, de les viles més petites i de les comarques." Avui mateix també s'ha conegut el tancament dels mitjans de comunicació municipals de Manlleu i de Blanes.

L’Ajuntament de l’Hospitalet ha presentat avui el pla econòmic del mandat. Preveu retallar uns sis milions d’euros del pressupost anual, dels quals 1,3 milions correspondrien a la ràdio i 1,6, a la televisió municipal. L’alcaldessa, Núria Marín, argumenta que els ingressos propis del consistori han caigut a un terç, mentre la Generalitat els traspassa despesa social i l’Estat els reclama prop de set milions d’euros que els va avançar el 2008 i el 2009. Segons Marín, que també ha anunciat una lleu pujada d’impostos i taxes, la retallada municipal és inevitable i el seu govern (format per regidors del PSC i d’ICV-EUiA) només pot salvar-ne les prioritats: promoció econòmica per generar ocupació, seguretat per garantir la convivència i serveis socials per als veïns més desvalguts.

Sembla, però, que els socis de govern de Marín no estarien a favor de la reforma que vol tirar endavant l’alcaldessa. De fet, ICV-EUiA ha advertit que abandonarà el govern de l’Hospitalet si el seu soci de govern, el PSC, tanca la ràdio i la televisió municipals. El Consell d’Administració de La Farga ha aprovat la retallada i ara tot dependrà d’una possible abstenció del PP en el ple extraordinari de divendres, ja que tant CiU com PxC han rebutjat el tancament dels mitjans locals. La decisió, doncs, és en mans dels populars, que s’han abstingut en el Consell d’Administració de La Farga.

“Salvem la ràdio i la televisió de l’Hospitalet”

Davant d’això, els professionals de la ràdio i la televisió públiques de l’Hospitalet diuen que estan disposats a assumir sacrificis en els seus sous, però no pèrdues de llocs de treball. Subratllen que Ràdio l’Hospitalet i TV l’Hospitalet són els únics mitjans audiovisuals de la ciutat i que els hospitalencs tenen dret a estar informats del que passa als seus barris.

Però a partir de gener de 2012 l’Ajuntament de l’Hospitalet només mantindrà dos mitjans municipals: el ‘Diari de l’Hospitalet’ (amb quatre redactors) i el canal Digital-H d’informació per Internet (dos redactors). Amb la seixantena de treballadors de la ràdio i la televisió, el consistori vol iniciar un procés de negociació per liquidar els seus llocs de treball. A Ràdio l’Hospitalet, l’ERO afectarà 20 treballadors de l’empresa municipal La Farga. Pel que fa a TV L’Hospitalet, els 40 empleats perdran la feina perquè no es renovarà la concessió municipal a la productora Lavinia, que s’acabarà aquest mateix mes de desembre.