S’hi han trobat representats dels grups municipals, de les associacions d’afectats i d’altres associacions vinculades als desnonaments, a més de representants de bancs i caixes i de l’administració de Justícia. Sobre la taula hi ha propostes com demanar als bancs i caixes que cedeixin pisos dels que tenen buits a les famílies desnonades. És una mesura que es presentarà al proper plenari i que preveu destinar aquests habitatges a casos d’emergència social.

Barcelona tindrà també un protocol per identificar els desnonaments que en facilitarà l’actuació dels serveis socials. En aquest sentit, des de la Plataforma d’Afectats per la Hipoteca demanen que el govern municipal faci de mediador amb les entitats bancàries per tal d’evitar alguns desnonaments.

El consistori, de fet, ja ha arribat a un pacte amb la jutgessa degana de Barcelona per tal que el govern municipal es pugui assabentar dels desnonaments abans que es produeixin. D’aquesta manera, els Serveis Socials de l’Ajuntament es podran activar amb més agilitat.

L’objectiu es paralitzar els desnonaments per insolvència sobrevinguda o involuntària. La proposició preveu instar el govern central que inclogui la dació en pagament a la llei hipotecària i que l’alcalde, Xavier Trias, s’ha compromès a aplicar amb màxima celeritat.

Barcelona és una de les capitals de província espanyoles més afectades per les execucions hipotecàries (23 al dia) i pels desnonaments (18 al dia).