La nova xarxa de Ret Bus, un projecte presentat en el mandat anterior, busca l'estalvi de temps amb una malla de línies verticals i horitzontals que s'entrecreuen per facilitar l'intercanvi d'autobusos. L'usuari s'estalviaria una mitjana de 10 minuts de trajecte. En una primera fase s'havien de posar quatre línies en marxa. Vista la davallada de l'1,7% d'usuaris de bus en el primer semestre de l'any, el nou consistori reactiva el projecte dels busos ràpids. JOAQUIM FORN, president de Transports Metropolitans de Barcelona "Cal millorar la xarxa d'autobús per guanyar competitivitat respecte al metro. Estem treballant en això. No em facin posar data però properament presentarem quines són les línies que volem tirar endavant." El que ja s'ha avançat és que es hi haurà retocs tècnics i alguna modificació en el projecte. La pèrdua de viatgers d'autobús també es deu al transvasament d'usuaris cap al metro, que ha guanyat un 3,2% de viatgers fruit de la posada en marxa de 15 noves estacions de les línies 2, 5, 9 i 10. L'accessibilitat també hi té a veure. JOAQUIM FORN "Estem assolint el 83% d'estacions amb ascensors. I això ha fet canviar els hàbits d'usuaris que abans no podien agafar el metro per problemes de mobilitat." El bon estat de salut del turisme a Barcelona es reflecteix en la mobilitat. El servei de l'Aerobus manté la línia de creixement, amb un 32% més d'usuaris. I el bus turístic també presenta una pujada del 29% respecte de l'any passat.

Segons dades de l’Autoritat Metropolitana de Barcelona (AMB), la xarxa de metro ha transportat entre gener i agost d’aquest any, 257.806.324 passatgers. La xifra representa un increment del 3,2% (gairebé vuit milions de viatgers més) respecte al mateix període de l’any passat. El principal motiu d’aquest creixement és l’aportació de nous usuaris gràcies a l’ampliació de les línies 2, 5, 9 i 10.

Per contra, la xarxa d’autobusos ha perdut 2,1 milions d’usuaris (un 1,7% menys) en els sis primers mesos de l’any. La raó és també l’ampliació del servei de metro que ha motivat el transvasament d’usuaris al suburbà en les zones en què les dues xarxes se solapen.

Altres dades que destaquen de l’informe de l’AMB fan referència a l’Aerobus (l’autobús que connecta Barcelona amb l’aeroport), que ha millorat en un 32% els resultats del període gener-agost de 2010. Aquest augment de viatgers és superior al creixement del propi aeroport.

També el Bus Turístic ha augmentat el nombre de passatgers. En concret, un 29%.