Amb fermesa i contundència, la consellera d'Ensenyament ha defensat de nou i tot i la sentència el model d'immersió linguística català. És per això, que abans del dia 7 de setembre presentaran un recurs contra la resolució del Tribunal Superior de Justícia. Com a arguments utilitzaran la sentència de l'Estatut que va respectar el model d'inmersió. I també el dictamen del TC de 1994 en què es dona per bo que el català tingui un pes central a l'Ensenyament per afavorir la normalització. Unes resolucions que, segons el govern català, demostren que el model d'immersió és plenament constitucional. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "Estem convençuts que podrem explicar novament, i amb la informació que calgui, que complim amb aquesta sentència del Tibunal Constitucional, que a més ja ve del 1994 i que la sentència de l'Estatut també hi feia esment." Pel govern català, aquests pronunciaments judicials no fan més que avalar el model d'imersió vigent en els últims 30 anys. IRENE RIGAU, consellera d'Ensenyament "Un model que no ha generat conflictes, no ha generat diferències i que, a més, garanteix el domini de totes dues llengües al final, com mostren tots els indicadors." Tot i aquesta defensa aferrisada de la immersió, la sentència del TSJC és contundent. Insta la consellera a posar les mesures necessàries per garantir que el castellà sigui una llengua vehicular a les escoles en menys de dos mesos. El temps que tenen des de la Generalitat per activar la maquinària legal que permeti demostrar que la immersió linguïstíca cap dins la Constitució.

El TSJC manté que la nova jurisprudència del TC estableix el castellà “com a llengua vehicular de l’ensenyament a Catalunya al costat del català”, per la qual cosa demana a la conselleria que adopti les mesures necessàries per al seu compliment i que se n’informi.

La sentència d’aquest divendres coincideix amb les sentències del Tribunal  Suprem (TS) del mes de maig passat en les quals va donar la raó a dues  famílies catalanes que reclamaven el seu dret a l’escolarització en castellà, representades per Convivencia Cívica Catalana (CCC).

La Generalitat hi recorrerà

Irene Rigau ha anunciat que el Govern recorrerà contra la sentència del TSJC, i s’ha mostrat convençuda que no hi haurà necessitat de modificar el model lingüístic actual: “Amb aquest recurs tindrem la possibilitat d’aportar nova informació per  justificar que no cal aquest canvi.”

Pel que fa a les entitats defensores de la llengua catalana, el col·lectiu Somescola.cat ha criticat la “persistent persecució” a la qual se sotmet el model escolar català. L’entitat critica l’actitud antidemocràtica i “la manca de respecte d’uns pocs individus respecte a les grans majories socials en matèria de política lingüística.”

Somescola.cat és un conjunt de 28 entitats i associacions relacionades amb l’ensenyament, com l’Associació de Mestres Rosa Sensat, la FAPAC, Òmnium Cultural o els sindicats USOC, UGT, USTEC-SES i la Intersindical-CSC.

Satisfacció de PP i C’s

Els dos partits han celebrat la sentència i han exigit a la Generalitat que la faci complir immediatament, si no vol incórrer en un delicte. Albert Rivera ha interpretat la sentència com una victòria de l’estat de dret i dels ciutadans davant del nacionalisme. “A la fi una societat bilingüe tindrà una escola bilingüe gràcies als pares que han lluitat per la justícia.”