Prop de 40.000 comerços catalans han obert avui les portes amb més clients de l'habitual. Alguns les esperaven tant que ja han esgotat el pressupost. "Ya nos hemos gastado todo lo que nos íbamos a gastar: 50 euros él y otros 50 yo." "Pienso gastarme más dinero que en las rebajas de invierno." De fet, la Conferderació de Comerç de Catalunya que cada català es gastarà uns 180 euros de mitjana en aquestes rebaixes. Durant l'any, les vendes no han estat les esperades i les rebaixes comencen amb una oferta molt bona i uns descomptes encara millors que l'any passat. És per això que s'augura una bona campanya. MIQUEL ÀNGEL FRAILE, secretari general de la CCC "Esperem que el consumidor pugui realitzar les seves compres d'una manera important i assolir les xifres de vendes de l'any passat. Això per a nosaltres seria tot un èxit tenint en compte la situació generalitzada d'un consum que no és massa alegre." Com cada any l'Agència Catalana del Consum recomana una sèrie de mesures per fer un consum responsable: fer un llistat dels productes necessaris, assignar-los-hi un pressupost o bé conservar-ne el tiquet de compra com a garantia. Aquesta vegada l'agència també s'ha mostrat favorable a allargar les rebaixes durant tot l'any, si així ho demana el sector. ALFONS CONESA, director de l'Agència Catalana del Consum "De cara a les properes rebaixes, és una qüestió a parlar entre la sectorial i la Direcció General de Comerç i lògicament s'adoptaran aquelles mesures que siguin més convenients per al sector." Per a qui vulgui aprofitar el cap de setmana, aquest diumenge serà el primer festiu que els comerços estaran oberts.

Les botigues de Barcelona han obert aquest matí amb cartells d’ofertes que oscil·len entre el 30% i el 50%, tot i que de forma puntual els descomptes en alguns articles poden arribar al 70%. Com és habitual, les botigues estaran obertes aquest diumenge, el primer festiu des de l’inici de la campanya.

L’objectiu: mantenir la facturació

Els comerciants esperen obtenir una facturació que almenys iguali la de la campanya d’estiu anterior, quan les vendes es van traduir en 800 milions d’euros per al sector. El secretari general de la Confederació de Comerç de Catalunya, Miquel Àngel Fraile, ha descartat previsions triomfalistes, ja que la crisi ha causat la pèrdua de 15.000 establiments i 50.000 comerciants s’han quedat sense feina. La despesa de cada català a les rebaixes també se’n podria veure afectada. El pronòstic és de 180 euros, davant els 200 dels dos anys anteriors.