El partit, creat el 20 de juliol de 2010 i aleshores liderat per Joan Laporta, ja va concórrer a les eleccions autonòmiques, però ho fa per primera vegada a les municipals amb Santiago Espot al capdavant. Els avala un suport de 20.414 barcelonins que llavors els van donar un 2,89% dels vots. Gràcia és el districte on van obtenir més bons resultats: 2.434 vots (4,19%).

D’entre les propostes econòmiques, l’equip d’Espot és partidari d’implantar una taxa turística, condonar els impostos municipals als locals afectats per les obres de l’AVE i destinar les despeses que comporta la publicitat municipal a les associacions de comerciants i veïns.

SI proposa congelar les tarifes del transport públic “mentre duri la crisi econòmica i/o mentre continuem estant dins d’Espanya, que és l’actual promotora de la crisi”, subratllen. També promouran que el metro s’adapti completament a les persones amb mobilitat reduïda i funcioni les nits de divendres a dissabte. A més, estudiaran si es pot instal·lar una doble catenària per oferir aquest servei les 24 hores del dia. Per reduir l’ús de vehicles privats, consideren que cal incentivar l’ús del transport públic i proposen aplicar una tarifació especial, en què el preu del bitllet es rebaixés a mesura que se’n fa més ús.

Pel que fa la model urbanístic, consideren que cada barri ha de tenir una estètica pròpia, que caldria definir mitjançant un concurs públic per a urbanistes i arquitectes, d’acord amb l’estètica, la funcionalitat, la modernitat i la sostenibilitat. També proposen impulsar les hipoteques inverses des de l’Ajuntament, un fet que, segons diuen, permetria augmentar el nivell adquisitiu de la gent gran i augmentar el parc d’habitatge públic.

En matèria d’ensenyament, SI reclamarà una distribució equitativa de l’alumnat d’origen immigrant entre les escoles públiques i les concertades, i proposa d’anul·lar el concert d’aquestes últimes en cas que no tinguessin els alumnes que els pertocarien.

Per millorar la seguretat, la formació encapçalada per Santiago Espot promourà la creació d’un cos de policia de barri per efectuar tasques de prevenció, actuació i seguiment en establiments considerats de risc o que hagin sofert robatoris, mediar en conflictes i actuar amb fermesa davant d’accions incíviques o denúncies veïnals, entre d’altres.

[Les 25 candidatures de les eleccions municipals de 2011]