Amb un pressupost de 300.000 euros, l’objectiu del Concurs Internacional de Música Maria Canals és promocionar joves talents d’entre 18 i 30 anys. Enguany s’hi han presentat més de 170 intèrprets d’arreu del món, dels quals 99 han estat preseleccionats i passaran aquests dies pel Palau de la Música Catalana. Els russos són, per primera vegada, els més nombrosos (19), seguits pels japonesos i els coreans. L’any passat no va participar cap pianista espanyol, però aquest any n’hi ha 11, cap de Catalunya.

El concurs lliura més de 40.000 euros en premis, la meitat per al guanyador i la resta per als finalistes, que podran fer una trentena de concerts remunerats en escenaris com el Palau de la Música i també a Roma i París.

El públic pot assistir gratuïtament a les proves eliminatòries del concurs, entre el 20 i el 27 de març, ensenyant una fotografia d’un dels pianos situats al carrer. Si no, l’entrada val cinc euros.

Homenatge a Maria Canals

La pianista i pedagoga que va crear aquest concurs i se’n va fer càrrec fins l’edició passada va morir el juliol de 2010 a l’edat de 96 anys. L’edició d’enguany li ret homenatge amb un acte i una exposició al Palau de la Música. L’Ajuntament de Barcelona té previst posar el nom de Maria Canals a algun espai públic de la ciutat.