Se la recordarà com l'edició de les tauletes tàctils i de les aplicacions per a mòbils intel·ligents, però també com l'edició en què Barcelona s'ho ha jugat tot. La partida per saber qui acollirà el Mobile World Congress a partir de 2013 està en marxa i París, Milà i Munic, les competidores, es miren de ben a prop els resultats collits per Barcelona. SERGI MARCÉN, responsable de la Generalitat al MWC "El Mobile World Congress ha funcionat perfectament. Hem tingut molt poques incidències i ha estat un dels millors anys i això ens posiciona més per poder ser la capitalitat del mòbil en els propers anys." Ha estat un any de rècord de visitants: 60mil, 5mil més dels previstos i un 20% més que l'any passat. Des de l'organització en destaquen la qualitat: la meitat eren alts càrrecs. I un altre barem que es té en compte: el nombre de països representats: aquest any 131. El congrés també ha estat una bona plataforma internacional per a les empreses catalanes. Han fet més de mil reunions amb companyies d'arreu del món. Avui és dia de valoracions i de tots els colors. Aquest visitant, per exemple, es queixa de la mala ubicació del congrés. En canvi, per aquest altre és excel·lent. La imatge d'avui, és una de comiat: moltes maletes que marxen de la fira, per tornar l'any vinent. Una cita que Barcelona sí que té assegurada.

Operadores i fabricants de mòbils, proveïdors d’equipament i de programari, plataformes d’aplicacions i Internet… prop de 1.400 expositors han ocupat durant els darrers quatre dies els 58.600 metres quadrats del recinte firal de Montjuïc. El Mobile World Congress (MWC) de 2011 ha estat seguit per més de 2.900 mitjans de comunicació d’arreu del món. Però la GSM Association, organitzadora del congrés amb el suport de totes les empreses i institucions col·laboradores, no valoren només les xifres d’assistents sinó també la seva rellevància dins del sector: la meitat eren directius (més de 3.000, consellers delegats de la seva empresa). També hi han participat representants públics de 131 països, el 50% més que l’any passat.

El Mobile World Congress també es consolida com una excel·lent plataforma internacional per a l’economia del país: les 35 empreses catalanes que hi han assistit aquest any han mantingut més de 1.000 contactes amb companyies arribades de 22 països.

El conseller delegat de GSMA, John Hoffmann, ha agraït expressament la contribució de l’Ajuntament, la Generalitat, la Fira de Barcelona i tots els socis locals en l’organització del MWC. El congrés torna l’any vinent a la ciutat, del 27 de febrer a l’1 de març, però la continuitat no està garantida més enllà del 2012. Al juny es decidirà quina ciutat acull el Mobile World Congress de 2013 a 2017. París, Milà i Múnic també hi opten.

Parlen els grans

Els líders mundials de les principals companyies del sector han parlat en alguna de les conferències del programa del MWC. El president de Telefónica, César Alierta, va insistir dilluns a reclamar un acord perquè les grans companyies d’Internet contribueixin a finançar les inversions a les xarxes de telecomunicació. El conseller delegat de Google, Eric Schmidt, va declinar l’oferta, en entendre que el negoci de la seva companyia no és aquest sinó el desenvolupament d’aplicacions que impulsin el treball en xarxa i millorin la gestió de la informació dels usuaris, allotjada dins dels seus servidors.

El president de Nokia, Stephen Elop, va aprofitar la seva intervenció al MWC per defensar l’aliança amb Microsoft anunciada pocs dies abans. Elop necessitava guanyar-se la confiança de treballadors, inversors i del conjunt del sector envers l’acord pel qual els mòbils de la multinacional finesa adoptaran Windows Phone com a sistema operatiu. Aquest moviment, llargament esperat dins del sector, representa l’aparició d’un quart competidor en el mercat fins ara copat per l’iPhone, la Blackberry i els Android.

El mercat de les aplicacions

Una altra intervenció força esperada era la del conseller delegat de RIM, Jim Balsillie. El fabricant de les Blackberry veu amenaçat el creixement del seu terminal per la major oferta d’aplicacions que es poden instal·lar els usuaris d’iPhone o Android. Apple i Google, respectivament, cobren directament les descàrregues de pagament que l’usuari faci a les seves botigues en línia. Balsillie s’ha declarat partidari d’una aliança amb els operadors de telefonia perquè la despesa en aplicacions s’inclogui en les seves factures de telèfon.

El model de descàrrega d’aplicacions al mòbil des de les botigues virtuals de cada plataforma ha revolucionat el funcionament del sector. Des de l’any passat, el MWC reserva tot un pavelló als desenvolupadors d’aquestes aplicacions. Enguany l’App Planet ha rebut unes 45.000 visites. A més, les principals companyies han organitzat conferències específiques per als desenvolupadors que treballen fent servir les seves plataformes. En total, hi han assistit més de 12.000 programadors. Apple ha tornat a ser el gran absent del MWC, però els creadors d’aplicacions per a iPhone han participat al Macworld Mobile.

iPhone 4, el millor telèfon

Pel que fa a nous dispositius, el MWC de 2011 ha estat el de les tauletes portàtils. Els principals fabricants han llançat noves alternatives a l’iPad d’Apple. També s’han presentat nous models de mòbils amb prestacions avançades per jugar o mostrar imatges en 3D, per exemple. Però els organitzadors del Mobile World Congress han premiat com a millor mòbil de l’any l’iPhone 4 d’Apple. El millor fabricant de terminals, en canvi, seria el xinès HTC, que de fet copa la major quota de mercat del món.