Arribem a l'oficina, engeguem l'ordinador i obrim els programes amb què treballem. Fins ara tot era dins d'aquesta màquina, però cada cop més la nostra feina es guarda directament a Internet perquè hi puguem accedir des de qualsevol lloc. Per això, al Mobile Congress, a més de mòbils i tauletes portàtils, hi ha cada cop més aplicacions que fan d'aquests dispositius la nostra oficina mòbil. JORDI ROMERO, director tecnològic de Teambox "Des d'on estiguis, pots gestionar les teves tasques, parlar amb tot el teu equip, mirar quines tasques tens endarrerides, compartir fitxers, descarregar-te fitxers que algú hagi compartit amb tu". Sironta és una altra eina de treball en línia fet a Barcelona. Ofereix el mateix que Teambox o EyeOS, amb la peculiaritat que els documents sí que es guarden i modifiquen en cadascun dels ordinadors dels membres de l'equip. MANU ARJÓ, vicepresident de Sironta "Reproduïm el que seria la metàfora d'una habitació, d'una sala, a l'ordinador. Dins la sala tenim els usuaris que estan dins d'aquesta sala, els documents que tenim a la sala i podem treballar amb aquests documents dins de Sironta". Sales virtuals, usuaris que s'envien missatges i comparteixen material dins d'un grup... Són eines de treball, però fins i tot la seva aparença denota que... LLUÍS FONT, conseller delegat de Zyncro "Està feta amb la mateixa forma de fer del Facebook, del Twitter o de les eines de xarxes socials". En diuen intranets 2.0, escriptoris virtuals o espais de treball col·laboratiu. Però totes aquestes eines tendeixen a traslladar a la xarxa la nostra oficina, o la nostra redacció. MARC PLANAGUMÀ, investigador R+D Mobilitat de BDigital "És un editor de notícies i material multimèdia pensat per a periodistes, que es connecta directament als sistemes de gestió d'informació i de contingut que tenen els propis periodistes." En tot tipus de feines, l'accés que fem servir a la xarxa serà cada cop més important que no pas el lloc físic des d'on acostumem a connectar-nos.

La idea és la mateixa que inspira Google Docs: en lloc de desar els documents al disc dur del teu ordinador, els crees directament a Internet i així els podràs consultar i modificar des de qualsevol altre dispositiu connectat. A més, no només podràs fer-ho tu sinó tots els membres autoritzats de l’equip. És el que es coneix com a “cloud computing”, perquè la informació es guarda i es processa “al núvol” que conformen Internet i els servidors que proveeixen aquesta mena de serveis. Entre ells hi ha cada cop més empreses barcelonines, que aquests dies -de la mà de l’agència catalana ACC1Ó–  mostren les seves aplicacions al Mobile World Congress (MWC). És una fira de mòbils, no d’informàtica en general, però precisament del que es tracta és d’accedir a la xarxa des de qualsevol mena d’aparell connectat.

Per exemple, pots fer servir l’escriptori virtual EyeOS. El van crear dos joves del Baix Llobregat l’any 2005 i actualment és el projecte de codi obert més important d’Espanya, amb més de 800.000 descàrregues. Al MWC presenten la darrera versió disponible per a iPhone, Android, Blackberry o qualsevol de les noves tauletes portàtils. EyeOS permet obrir, modificar i compartir des d’aquests dispositius qualsevol tipus de document d’ofimàtica.

Una altra opció per gestionar de forma automàtica tota la informació que s’ha creat en diversos dispositius és Fiabee. Aquesta aplicació, creada també a Barcelona, està disponible per a Android, Blackberry i Chrome, i avit ho estarà també per a iPhone. L’avantatge és que el seu sistema de sincronització dels dispositius permet editar documents sense descarregar-los però també fer cerques sense estar connectat.

Xarxes socials per fer feina

Teambox és una eina de treball en línia que permet compartir missatges, documents i tasques entre els membres d’un equip. L’obsessió dels seus creadors és millorar la productivitat dels qui contínuament intercanvien correus electrònics al voltant d’un projecte. De fet, a les portes del MWC han organitzat una petita manifestació en contra del correu electrònic. Diuen que els professionals perden massa hores al dia llegint i contestant molts missatges que es podrien estalviar, si treballessin sobre versions úniques i constantment actualitzades dels documents i dels plans de treball. La solució passa per desar-ho tot dins l’entorn virtual de treball que ofereixen a professionals i empreses.

150211antiemail

Tant Teambox com Zyncro tenen una aparença força similar a Facebook, perquè els seus creadors han volgut fer-les fàcils d’usar per als milions d’usuaris de la companyia de Mark Zuckerberg. Però en aquests casos els missatges i els documents que s’hi pengen són de treball, just al contrari del que caracteritza la gran xarxa social. De fet, Zyncro es presenta com la intranet 2.0, és a dir, el sistema de comunicació que incorpora a la gestió empresarial els avantatges de les grans xarxes socials.

L’alternativa en P2P

Fins aquí hem parlat de “cloud computing”. Però si la teva empresa no vol guardar la informació al “núvol”, llavors l’alternativa és Sironta. Aquest sistema crea un espai virtual de treball on els usuaris comparteixen fitxers, però els documents no es guarden al servidor sinó que estan replicats en cadascun dels ordinadors dels membres de l’equip. Sironta s’encarrega de mantenir totes les còpies actualitzades amb els darrers canvis. No hi ha un servidor central, sinó que tots els ordinadors es comuniquen amb tots d’igual a igual, és a dir, “peer to peer” (P2P). Així és com funcionen les xarxes d’intercanvi d’arxius com eMule o BitTorrent. Però també Skype, amb què els creadors de Sironta estan en converses per integrar la comunicació per veu i la compartició d’arxius.

El fet de desar els documents als ordinadors dels usuaris implica que, per modificar-los, els ordinadors han de tenir instal·lat el programa corresponent. Això que pot ser un inconvenient per a alguns, també vol dir que es pot treballar amb documents més complexos, de disseny gràfic o industrial, per exemple. L’aplicació per fer servir Sironta des del mòbil i consultar aquests documents no estarà disponible fins d’aquí a uns mesos.