Així quedarà el pavelló de Sant Manel un cop s'acabi la remodelació. La universitat acollirà una seixantena d'investigadors i un centenar d'alumnes que cursaran un màster de dos anys de durada. El postgrau se centrarà en quatre àmbits: l'educació, la joventut, la migració i els mitjans de comunicació. L'activitat acadèmica de la Universitat de les Nacions Unides compta ja amb deu instituts arreu del món, cadascun amb un àmbit de recerca. KONRAD OSTERWALDER, rector de la Universitat de les Nacions Unides "Contribuirem a través de l'ensenyança de la recerca, l'entrenament avançat, la capacitat de desenvolupament i la disseminació del coneixement a la resolució de reptes presents, relacionats amb el concepte de l'aliança de civilitzacions, que preocupen a les Nacions Unides i als estats membres". L'acte de constitució de la Universitat fa de Barcelona la capital acadèmica de les Nacions Unides a la mediterrània, però també li atorga el rang d'ambaixada social, ja que l'institut tindrà rang diplomàtic. JORDI HEREU, alcalde de Barcelona "Avui el projecte de capitalitat mediterrània de Barcelona fa un pas irreversible. I el gran projecte de Sant Pau, com a epicentre d'aquesta vitalitat, també fa un pas decisiu". La remodelació del pavelló tindrà un cost de 9 milions d'euros. L'activitat acadèmica començarà el setembre de 2012. Aquest és el primer edifici del recinte històric de Sant Pau que acollirà una institució. L'Ajuntament però ha ofert a la Fundació de la Dieta Mediterrània que hi ubiqui també la seva seu.

A partir de l’any 2012, el recinte històric de l‘Hospital de Sant Pau de Barcelona es convertirà en el primer centre de la Universitat de les Nacions Unides del sud d’Europa. L’institut estarà destinat a la formació, la recerca i la divulgació de la pau i el progrés dels pobles, i s’especialitzarà en l’estudi de les relacions entre els països i les cultures.

Estudiants de països en vies de desenvolupament

El centre, que tindrà un centenar d’estudiants, comptarà amb una seixantena d’alumnes procedents de països en vies de desenvolupament. Tots ells tindran una beca de les Nacions Unides i seran a Barcelona durant els dos anys que duri el postgrau.

Així mateix, les noves migracions, el paper dels mitjans de comunicació al segle XXI, els reptes de lideratge de la joventut i l’educació com a instrument de desenvolupament seran els objectes d’estudi dels 60 investigadors que acollirà la UNU.

Al pavelló Sant Manuel

La UNU s’ubicarà al pavelló de Sant Manuel, que segons ha explicat l’arquitecte Frederic Crespo, s’haurà de rehabilitar íntegrament. Per això, la Generalitat hi ha destinat 11,7 milions d’euros, i el Ministeri d’Educació aportarà 4’4 milions d’euros per al funcionament del centre.

A més de la rehabilitació, es construirà una instal·lació geotèrmica soterrada que permetrà escalfar l’edifici de manera sostenible i estalviarà un 20% d’energia.

Signatura dels convenis

El cap de l’executiu, José Montilla, el ministre d’Educació Ángel Gabilondo i el rector de les Nacions Unides, Konrad Osterwalder, presideixen l’acte oficial de constitució de l’institut de la Universitat de les Nacions Unides.

La Universitat de la ONU

La Universitat de les Nacions Unides (UNU), fundada l’any 1973, és un organisme autònom de l’Assemblea de la ONU dedicada a fomentar la pau i el progrés dels pobles. Impulsa la investigació i la formació de postgrau amb l’objectiu de contribuir a millorar el benestar de la població mundial, amb el focus posat en els països en vies de desenvolupament.  Les humanitats, així com les ciències socials i naturals, són els àmbits d’estudi d’aquesta universitat, que té la seu central a Tòquio, i 16 instituts repartits en diferents països, entre els quals a partir del 2012 hi haurà el de Barcelona.