La Sagrada Família, és ja una basílica. La cerimònia de dedicació ha començat quan passaven pocs minuts de les 10 del matí, i el primer pas ha estat el de la benedicció de l'aigua. El moment culminant, però ha arribat amb el moment de les uncions. Benet XVI, n'ha fet a l'altar, per significar que des d'aquell moment es convertia en símbol de Jesucrist. Després, dos arquebisbes i 10 bisbes s'han encarregat de fer el mateix amb els murs i les creus situades a les columnes de la nau. Fet això, el papa ha cremat encens, que després s'ha escampat pel temple... La primera litúrgia eucarística a la Sagrada Família ha arribat pocs minuts després, cap a les 12 del migdia. Més tard, tots els presents a la missa s'han donat la pau. La comunió ha estat llarga. 300 capellans han repartit prop de 4.000 hòsties per als assistents fora del temple. I un dels moments més simbòlics, sens dubte, ha estat aquest.... Lluís Martínez Sistach ha rebut la Butlla papal que proclama la Sagrada Família com a Basílica. Un cop acabada la litúrgia i abans de marxar del temple, Benet XVI ha descobert la placa que deixa constància d'aquest dia històric per a la Sagrada Família. 128 anys després de la col·locació de la primera pedra, podrà ser utlilitzada per al culte.

Benet XVI ha convertit la Sagrada Família en basílica, la novena de la ciutat de Barcelona. Ho ha fet en una cerimònia que ha estat seguida per 6.500 persones a l’interior i unes 35.000 als carrers propers al temple.  El pontífex ha estat rebut a la porta del carrer de Mallorca pels reis, Joan Carles i Sofía, i pel president de la Generalitat, José Montilla, l’alcalde de Barcelona, Jordi Hereu, i el president de la junta constructora del temple, Joan Rigol.

L’arquebisbe de Barcelona, Lluís Martínez Sistach ha obert els parlaments. Sistach ha agraït a Benet XVI el seu interès per consagrar la Sagrada  Família, que ha qualificat de temple “únic al món” i amb “una clara  significació universal”. Després ha estat el torn de l’arquitecte del temple, Jordi Bonet, que ha fet una explicació de la simbologia que Antoni Gaudí va voler donar al temple.